Foto: Matica crnogorska

Matica crnogorska promovisaće sjutra svoje novo izdanje – knjigu „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879–1912“ istoričara Jovana Muhadinovića u prostorijama ove institucije pod Goricom (Beogradska 24 c) od 18 sati.

O djelu će govoriti istoričarka Jadranka Selhanović, istoričari Adnan Prekić i Ivan Tepavčević, urednik izdanja Ivan Ivanović i autor.

Kako je ranije rečeno iz Matice crnogorske, „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879–1912“ predstavlja iskorak u naučnom rasvjetljavanju crnogorsko-osmanskih odnosa poslije 1879. godine i prikazuje situaciju u kojoj su se našli muslimani u tadašnjoj Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

„Poslije međunarodnog priznanja na Berlinskom kongresu 1878. godine, Crna Gora i Osmansko Carstvo, nakon viševjekovnog sukoba, uspostavljaju zvanične diplomatske odnose, da bi poslanstvo već naredne godine bilo otvoreno na Cetinju. Rad Osmanskog poslantva je bio fokusiran na rješavanje problema nastalih pripajanjem novih teritorija Crnoj Gori i muslimanskog stanovništva koje je emigriralo ili ostajalo u svojim domovima. Pogoršani odnosi nakon Malisorskog ustanka i izbijanje Balkanskog rata su doveli do prekida diplomatskih odnosa 1912. godine. Objavljivanje knjige je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore”, navodi se u saopštenju Matice crnogorske.

Foto: Matica crnogorska

Knjiga Muhadinovića nastala je na osnovu dopunjenog rukopisa magistarskog rada koji je autor odbranio na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću. U dvanaest poglavlja i na 232 strane prezentovan je izbor arhivskih dokumenata, prilozi o osmanskim poslanicima na Cetinju, kao i vicekonzulima akreditovanim u Crnoj Gori. U posebnom prilogu na tridesetak strana dat je izbor iz poglavlja na engleskom jeziku.

Urednik izdanja je Ivan Ivanović, ispred izdavača knjigu je potpisao Dragan Radulović a objavljivanje je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.