Knjiga „Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori (1965-1991)“ Drugutina Papovića biće večeras predstavljena hotelu „Onogošt“ u Nikšiću u 18 sati. 

O ovom naslovu Matice crnogorske govoriće: predśednica Ogranka Matice crnogorske Nikšić Jasmina Nikčević; publicista i urednik izdanja Marko Špadijer, istoričari Slavko Burzanović i Ivan Tepavčević, i autor.

„Tekstovi nastali nakon višegodišnjeg proučavanja literature o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori sabrani su u novoj knjizi istoričara Dragutina Papovića. Radovi su najprije objavljeni u časopisima Matica, Acta histriae Montenegrin journal for social science. Po dva rada se odnose na djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, jedan je posvećen Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ), a posljednji rad se bavi javnim angažmanom vjerskih poglavara u ovome periodu i njihovim odnosima sa predstavnicima ondašnje crnogorske vlasti“, naveli su iz Matice crnogorske.

Foto: Matica crnogorska

Takođe ističu da je u fokusu Papovićevih radova uticaj vjerskih zajednica na politički život u socijalističkoj Crnoj Gori. Time su, po mišljenju autora, „pokazale da nijesu samo vjerske, već i institucije koje baštine i oblikuju nacionalne ideologije“.

“Zastupajući svoje nacionalizme poglavari najuticajnijih vjerskih zajednica su isticali da je zajednički život u viševjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori uzvišena vrijednost, zbog čega u socijalističkom periodu gotovo i nije bilo primjera šovinizma”, stoji u najavi sjutrašnjeg događaja. 

Matica crnogorska objavila je ovu knjigu u biblioteci Studije, kritike, eseji, a Špadijer je urednik izdanja. 

Organizatori promocije u Nikšiću su Matica crnogorska i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića.