Nikola Mirković (Foto: CGO)

Podgorica – Centar za građansko obrazovanje uputio je danas Vladi prijedlog da se Zakonom o Vladi definiše obaveza ljekarskoga pregleda za sve članove Vlade, kao i generalnoga sekretara, što bi podrazumijevalo i testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje najviših javnih funkcija, saopštio je danas Nikola Mirković iz CGO.

U saopštenju se navodi i to da bi Zakon trebao da podrazumijeva i kasnija nenajavljena testiranja na psihoaktivne supstance.

CGO se godinama zalaže za usvajanje Zakon o Vladi, kao i Zakona o Skupštini i prati izradu Nacrta Zakona o Vladi.

„Postojećim zakonodavnim okvirom propisano je da su državni službenici i namještenici, ali i drugi javni funkcioneri, u obavezi da prilikom stupanja u radni odnos ili na funkciju urade ljekarski pregled i prilože uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, a kako bi ispunili uslove za zasnivanje radnog odnosa ili imenovanja. Takva obaveza, međutim, ne postoji za najviše funkcionere izvršne vlasti, a Zakon o Vladi je najbolja prilika da se to ispravi, ali i naprave unaprijeđenja koja prate savremene potrebe. Nema razloga da najviši funkcioneri izvršne vlasti ne prolaze ni osnovne ljekarske preglede koji se traže svim službenicima i namještenicima, ali i drugim javnim funkcionerima, a na što obavezuje i princip jednakosti pred zakonom, ali i kompleksnost i odgovornost njihovih funkcija,“ navedeno je u saopštenju.

Iz CGO poručuju kako se naduju da će ovaj prijedlog dobiti podršku članova Radnog tijela i same Vlade, kao i Skupštine koja ga konačno usvaja.

„Vjerujemo i da će imati široku podršku javnosti koja nesumnjivo želi na takvim funkcijama osobe koje su sposobne donositi odluke od javnog interesa a za koje ne postoji sumnja u njihove zdravstvene sposobnosti ili neprimjerene uticaje bilo kakvih supstanci. CGO očekuje da proces javne rasprave oko Nacrta Zakona o Vladi bude efektivno inkluzivan, transparentan i odgovoran, a što podrazumijeva uvažavanja mišljenja kritički orijentisanog dijela civilnog društva kako bi Crna Gora dobila što kvalitetniji i kompletniji Zakon o Vladi. CGO poziva i druge subjekte ili pojedince koji ovu našu inicijativu cijene važnom da se javno o njoj odrede“, zaključili su u CGO.