Foto: Časopis Komun@

Godišnja nagrada za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore časopisa Komun@ ravnopravno je pripala doc. dr Aleksandru Radomanu i Vladimiru Jovanoviću.

To je odlučio tročlani živi kojim je predsjedavao istoričar i filolog akademik Božidar Šekularac, a članovi bili urednik i novinar Mirsad Rastoder, te filolog doktorand Novica Vujović. Kako je navedeno u saopštenju, biće dodijeljene i dvije Specijalne plakete koje će otići u ruke dr Gorana Sekulovića i uredništva revije Fokus.

Dr Aleksandar Radoman nagrađen je za monografiju “Usmena književnost Boke Kotorske do 1833. godine”. Riječ je o autoru više od stotinu naučnih i stručnih priloga, uredniku i priređivaču više od 200 izdanja te autoru tri knjige. 

“Nagrađena monografija nastala je nakon godina raščitavanja starih tekstova bokokotorskog književnog nasljeđa u arhivima u Perastu, Cavtatu, Kotoru, Zagrebu i Splitu. Značaj je monografije naglašen činjenicom da je Radoman pronašao 18 vrijednih zbirki rukopisa što su nastali u Perastu od 17. do 19. vijeka. Ovi su rukopisi tek u Radomanovoj monografiji prvi put analizirani hronološki, strukturno i tematsko-motivski, te kontekstualizovani kao cjelina u crnogorskoj usmenoj književnosti s velikim značajem tih rezultata za mnoga pitanja u južnoslovenskim književnostima”, preciziraju članovi žirija.

Vladimir Jovanović diplomirani je politikolog, a kao profesionalni novinar radi od 1991. Autor je osam knjiga koje su nastajale od 1998. do naših dana. Ocijenjeno je da je svojim knjigama, feljtonima i člancima Jovanović doprinio da se sazna istina i razbiju manipulacije o značajnim temama iz crnogorske prošlosti.

“Istraživački rad, dominantno sadržan u njegovim knjigama, kao i feljtonima i autorskim tekstovima objavljivanim na portalu Antena M doprinio je da se na bazi dokumenata saznaju brojne pojedinosti o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Podgoričkoj skupštini, te mnogim primjerima razaranja crnogorskoga identiteta i crnogorske tradicije kroz vrijeme zbog čega je njegov doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore nemjerljiv i neprocjenjivo vrijedan”, navodi se u odluci.

Dr Goran Sekulović crnogorski je filozof i književnik. Autor je velikoga broja knjiga, studija i rasprava iz filozofije, politikologije, kao i autor kritičkih studija i priređenih izdanja. Iz Komune ističu da su “njegova naučna, filozofska, politikološka, sociološka, istoriografska, kulturološka i književno-esejistička ostvarenja prevođena su na engleski, japanski, italijanski, poljski, slovenački, bugarski i   makedonski jezik”. Član je DANU i član Odbora za filozofiju, sociologiju i psihologiju CANU.

Revija Fokus u štampanom i online izdanju  izlazi od 2008. u Njujorku, a žiri ističe da “konstatno otvaraju teme od značaja za iseljenike i za one u zavičaju koji se bore za pravedniju, časniju i bolju Crnu Goru”.

“Stotine novinskih priča, reportaža, intervjua, komentara, priča o “malim” i velikim ljudima, o životu u novoj sredini i kulturi, priča iz zavičaja itd. distribuiraju se širom SAD, Kanade,Evrope i Crne Gore”, stoji u odluci.