Foto: Univerzitet Crne Gore

Izložba „3D štampani snovi“ Milene Đukanović biće sjutra otvorena u Kuslevovoj kući u 18 sati.

Postavku, u čijem su podnaslovu spoj nauke, umjetnosti i mode, otvoriće princ Nikola Petrović Njegoš.

Publika će tokom pet dana biti u prilici da pogleda šest kolekcija nastalih u protekle tri godine: Ekscentrični um (2023), Kragne (2023), Crnogorski perperi (2022), 3D štampane igračke (2022), Blagosloveni prirodom (2021) i 3D štampane leptir mašne (2020), koje je umjetnica uradila u saradnji sa Veronikom Jovanović, Nedom Jovanović i Anđelom Nikolić.

„Izložba predstavlja svojevrstan presjek estetskih i tehnoloških dostignuća, te korelira sa kulturnom tradicijom Crne Gore i njenim vrijednostima, sa modom, kao i sa funkcionalnim predmetima koji su u službi kognitivnog razvoja. Posebno zanimljive cjeline predstavljaju kolekcije Kragne i Ekscentrični um“, zapisala je teoretičarka savremene umjetnosti Selma Đečević u katalogu ove izložbe.

Milena Đukanović rođena je 1983. godine u Podgorici, gdje je danas vanredna profesorka na Elektrtoehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore za osnove 3D modelovanja i 3D štampe. Za svoj rad dobitnica je BIG SEE nagrade za 2021. u modnom dizajnu, te BIG SEE nagrade za 2023. u modnom dizajnu i dizajnu proizvoda. Izlagala je na Munich Jewellery Week 2020 i 2023, a predstavljena je i u crnogorskom paviljonu na EXPO 2020 u Dubaiju. Izlagaće na Milan Design Week ovog aprila, a nalazi se među finalistima RoPlastic 2023 nagradu u kategorij i„Waste is Value“.