Foto: Mirko Radonjić

Roman „Sampas“ Ilije Đurovića nominovan je za Evropsku nagradu za književnost (The European Union Prize for Literature – EUPL) za 2023. godinu.

Riječ je o priznanju koji Evropska unija dodjeljuje u okviru programa „Kreativna Evropa“.

Budući laureat biće izabiran među 13 kandidata, a ime će biti saopšteno 28. aprila na Sajmu knjiga u Lajpcigu. Pored prvonagrađenog romana, prema novim pravilima nagrade, biće izdvojeno još pet djela iz užeg kruga.

„U roman ‘Sampas’, napisan u svojevrsnoj eksperimentalnoj formi romana-rečenice koji se bez tačke razvija na stotinu strana, Ilija Đurović je originalno, vrlo vješto i estetski uspjelo, ugradio kvalitete različitih književnih rodova i žanrova te postmodernističkih literarnih tehnika. Pred čitaocem je ‘priča puta’ ili kako stoji u podnaslovu ‘poema puta’ – koja tekst stilski, ritmički i po bogatstvu poetskih slika približava jeziku poezije. Istovremeno, ovo je roman sa jasnim kontekstom aktuelnog društveno-političkog i egzistencijalnog trenutka u Crnoj Gori, u okviru kojega se suočavanje mladih ljudi sa nekim ukorijenjenim paradigmama, za njih neprihvatljivim, razrješava u odluci da se bude nesputan i slobodan, makar uz svijest o nedostatnosti sopstvene snage da se donesu željene promjene ili pronađe idealno mjesto za samorealizaciju“, navodi se u obrazloženju Foruma mladih pisaca koji su Federacija evropskih izdavača (Federation of European Publishers – FEP) i Federacija evropskih i međunarodnih knjižara (European and International Booksellers Federation – EIBF) odabrali za nacionalni žiri u Crnoj Gori.

Podsjećamo, Đurovićev roman već je bio u finalnim izborima više prestižnih književnih konkursa u regionu – NIN-ova nagrada, „Meša Selimović“, „Dušan Vasiljev“ i „Biljana Jovanović“.