Foto: FCJK

“Podrška razvijenoga emancipovanog svijeta veoma znači Ukrajini. Znači nam sve što čini Crna Gora za nas, sve što čini ovaj grad, Cetinjanke i Cetinjani, i njihove protestne šetnje. I naravno važno je da se čuje glas ukrajinskih književnika”, kazala je otpravnica poslova Ukrajine Natalija Fialka na današnjoj promociji časopisa za književnost i kulturu Fokalizator, koji je posvećen savremenoj ukrajinskoj književnosti.

Promocija je održana u prepunoj Svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a o časopisu su, osim Fialke koja je objavila i uvodnik u toj svesci Fokalizatora, govorili književnik i publicista Andrej Nikolaidis i glavni i odgovorni urednik časopisa prof. dr Vladimir Vojinović.

“Ja dolazim iz zemlje kojoj se dogodila ista stvar. I zato smatram da je agresor već izgubio. Književnici i istoričari decenijama i vjekovima će da ispisuju djela koja će osuđivati agresora i njegove zločine”, kazao je Nikolaidis.

Vojinović je iznio kratki istorijat izdavačke kuće Fokalizator, ukazao na odnos resornoga ministarstva prema obavezi sufinansiranja i naglasio da su ukrajinska i crnogorska kultura saučesnici u borbi za odbranu identiteta.

“Gospođa Filaka je u uvodniku objasnila na koji način se osporavaju ukrajinski jezik, kultura, religija, nacionalni identitet. Metodologija je veoma slična s metodologijom osporavanja crnogorske kulture. Da, mi smo u NATO alijansi, ali mi znamo koliko je danas teško biti Crnogorac u Crnoj Gori. Zato je Fokalizator pogledao u oči svim rizicima i objavio savremene ukrajinske književnike. Šaljemo tako poruku o sinergijama kultura”, zaključio je Vojinović.

Razgovor je vodila Irena Delja a ukrajinske književne tekstove čitali su studentkinja Sofija Lopičić i student Demir Bulić.