Foto: Fokalizator

Podgorica – Knjiga priča „Intimus“ crnogorske autorke Tijane Rakočević objavljena je nedavno u izdanju Fokalizatora.

„Zbirka priča Intimus je, bez imalo dvojbe, najbolja i najjezgrovitija proza objavljena posljednjih godina u Crnoj Gori, potpuno drugačija od svega što smo čitali, sva od sitnopoteznih zapažanja i duboko promišljenih situacija u kojima se ne bismo snašli da autorka za nas ne iscrtava mapu“, zapisala je u Pogovoru književna kritičarka Dragana Erjavšek.

Četranaest priča Tijane Rakočević razvrstane su u četiri cjeline, a Erjavšek smatra da ta autorka „piše kao da je svaki dan jedno slovo, ubjedljivo i gusto, neodvojivo od drhtaja, kao da čitaoca sve vrijeme, vrhom šestara, ubada i podsjeća da se ne smije opustiti“.

„Ona i ne piše, već kreira paralelne stvarnosti za one manje srećne (u okviru konteksta), koji iz svog mraka nikad nisu ukoračili u tuđi. Ona postaje Louise Glück umjesto Louise Glück, posljednji Johnatanov dah ili travka sijena prvo u ustima jedne koze, a zatim u ustima jedne žene; ako tako treba ‒ duvan među prstima, samo da čitaocu ne dopusti izlazak“, piše Erjavšek.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti, a nakon zbirke priča Intimus, u pripremi je i dramski komad Admiral. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022), a dobitnica je druge nagrade na konkursu za najbolju priču evromediteranskog regiona »A Sea of Words«, koji, u saradnji sa Fondacijom »Anna Lindt«, organizuje Evropski institut za Mediteran (Barselona). Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora) i prve nagrade na konkursu Instituta »Goethe« iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.

Foto: Vladimir Popović

Knjiga „intimus“ objavljena je kao četvrta knjiga u ediciji „Savremena crnogorska pripovijetka“ Fokalizatora, a potpisuju je, u ime glavnoga i odgovornog urednika prof. dr Vladimir Vojinović, u ime urednice izdanja mr Sanja Vojinović, te lektorka mr Slavica Đurović. Ilustracija na korici je autorski rad Irene Milačić, a dizajn i prelom obavio je Milutin Marković.

Knjigu je moguće nabaviti u Book Caffeu u Podgorici i širom Crne Gore u knjižarama Narodne knjige.