Foto: USHMM, 1938.

Mnogim oficirima, ali i vojnicima ruskih okupacionih snaga u Ukrajini budućnost može biti pod teretom optužbi za izvršenje ratnih zločina, a da zločini ne zastarijevaju pokazuje sudbina Jozefa S, kome će danas biti nastavljeno suđenje po optužbi da je u Drugome svjetskom ratu počinio zločine i učestvovao u pogubljenju više od 3.000 ljudi.

Dojče vele u današnjem tekstu Kristofa Haselbaha donosi priču o Josefu S, koji je navodno od oktobra 1941. do februara 1945. radio kao stražar u koncentracionom logoru Sašenhausen kod Berlina, što optuženi poriče.

“Ali, iz dokumenata koncentracionog logora proizlazi da je Jozef S. bio pripadnik snaga SS-a, koje su kao svoj znak imale mrtvačku glavu. Poređenjem istorijskih fotografija s kasnijim snimcima jedna stručnjakinja nije mogla nedvosmisleno utvrditi njegovu djelatnost u koncentracionom logoru Sašenhausenu”, navodi Haselbah za Dojče vele.

Međutim, u optužnici je riječ o strijeljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i ubijanju zatvorenika upotrebom bojnih otrova.

Dojče vele takođe podśeća da je koncentracioni logor Sašenhausen imao “za vrijeme nacističke vladavine posebnu ulogu.”

“Od uspostave 1936. on je služio kao model za druge logore, a kasnije je bio upravna centrala za cijeli sistem koncentracionih logora i obrazovni centar SS-a.”

Dok se odvijaju suđenja po optužicama vezanim za zločine iz Drugoga svjetskog rata, na prostorima bivše SFRJ i dalje je jak diskurs negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti, kao i veličanje “herojstva” zločinaca kojima su u međunarodnom sudu u Hagu izrečene osuđujuće presude.