Foto: Fokalizator

Podgorica – Žiri regionalne književne zajednice koji odlučuje o nagradi “Števica Cvek” suzio je izbor od 153 naslova na 27 knjiga a u drugom krugu trke za tu nagradu našla se i knjiga priča Intimus autorke Tijane Rakočević. Nagrada “Štefica Cvek” namijenjena je raznorodnim književnim djelima – prozi, poeziji, drami, knjigama za đecu – objavljenim na zajedničkom jezičkom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Śeverne Makedonije i Srbije tokom 2023. godine.

Cilj regionalnog književnog izbora je afirmacija pobunjenih spisateljskih i čitateljskih praksi, odnosno feminističke, antikolonijalne, marksističke, queer i ekološke perspektive.

„U tom smislu, jasna je tematska i idejna perspektiva, odnosno društveno-politički angažman kao jedan od kriterijuma pri razmatranju nominovanih djela. Jednako vrijedan kriterijum je i književni postupak, odnosno specifičan autorski literarni odgovor na našu zajedničku, društveno-političku stvarnost i samu književnu (i generalno umjetničku) produkciju. Ukratko, sve ono što u povijesti (post)jugoslovenske književnosti predstavlja roman Štefica Cvek u raljama života, kao i opus Dubravke Ugrešić u cjelini. Stoga bi u kontekstu ovoga izbora idealno bilo djelo koje ujedinjuje kvalitete društveno-politički angažovane i književno-estetski kvalitetno napisane knjige”, navode članice/i žirija.