Nova stanica Literarne turneje autorki i autora mlađe generacije “Crnogorskim književim stazama” je Herceg Novi, gdje će sjutra u ogranku Matice crnogorske (Njegoševa br. 47) od 18 sati veče moderirati Dragana Erjavšek.

Učesnici su pjesnikinja Jelena Nelević, pjesnik Boris Đurović, autorka pripovjedaka Dragana Kalezić i pjesnik Andrija Radović.

Literarnu turneju “Crnogorskim književnim stazama” zajedno su pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator.

Biografije

Jelena Nelević (Martinović) je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je “novog talasa” crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorke prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene “Koret na asfaltu”, objavljene 2014. u Hrvatskoj. Prva zbirka pjesama naslovljena “Jedna trećina” objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Fokalizator je objavio njenu pjesničku knjigu “Polovina”.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Fokalizator je objavio dvije njegove pjesničke knjige “Svi moji demoni” i “Klin u Sunce”. Živi u Danilovgradu.

Dragana Kalezić rođena je 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Fokalizator je objavio njen prozni prvijenac, knjigu priča “Sentimentalni rak”. Živi u Podgorici.

Andrija Radović rođen je u Podgorici 1998. godine. Apsolvent je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Poeziju je objavljivao u časopisu Ars. Nagrađen je na festivalu Dani Radovana Zogovića u Kolašinu za pjesmu “Da li je Orvel bio prorok”. Pjesme su mu prevođene na makedonski jezik.

Dragana Erjavšek je diplomirala na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Profesorka je crnogorskoga jezika i književnosti. Novinarka je i književna kritičarka u dnevnome listu Pobjeda.

Edin Smailović je rođen u Bijelom Polju 1980. godine. Filozofski fakultet, na Odsjeku historije, završio je u Sarajevu 2005. godine. Pohađao je master studije bibliotekarstva u Ljubljani. Radnu karijeru započeo je u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju 2007. godine, a 2009. je počeo da radi u Narodnoj biblioteci u tom gradu. Na mjestu rukovodioca Narodne biblioteke je od 2012. godine. Objavio je dvije knjige, a pjesme i priče su mu objavljivane u mnogim listovima.