Foto Credit: Julian Stratenschulte/dpa

Minhen – U Njemačkoj su cijene goriva zbog rata u Ukrajini premašile dva eura po litru, što je najveći iznos ikada. U poneđeljak je prośečna cijena benzina premium E10 bila 2,008 eura, a dizela 2,032, i to nije kraj poskupljenju, objavio je njemački automobilski savez (ADAC).

Cijene su nastavile da divljaju koliko u utorak, rekao je stručnjak za tržište goriva iz ADAC Jirgen Albreht.

“Sad vidimo dalji skok,” rekao je Albreht i dodao da je u utorak popodne benzin bio za 10 centi skuplji nego prethodnog dana, a dizel za 12 centi. On je rekao da očekuje značajan porast dnevnog prośeka.

Glavni uzrok poskupljenja su cijene nafte koje su zbog rata skočile.

Barel (159 litara) śevernomorske nafte brent, važne za Evropu, koštao je u poneđeljak 139 dolara, pošto je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio mogućnost zabrane uvoza ruske nafte.

Trenutno snažan dolar dodatno pojačava efekat poskupljenja, pošto se naftom trguje u dolarima, a njemački kupci plaćaju u eurima.

Pored toga, poskupljenje dizela podgrijeva velika potražnja za relativno sličnim lož uljem, dok opada uvoz dizela iz Rusije. 

Drastičan porast cijena goriva zbog rata u Ukrajini nadovezao se na prethodna poskupljenja koja su već bila rekordna. Prośečna cijena dizela u martu 2021. još je bila 1,315 eura, a benzina E10 1,454.

Autor: Christof Rührmair (Minhen); prevodilac: Aleksandra Nikić (Beč); urednik: Miloš Mitrović (Beograd)