Foto: Instagram

Novi Sad – Građanski aktivisti Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić privedeni su na informativni razgovor, nakon što su juče prekinuli javnu śednicu komisije za planove o nacrtu Generalnoga urbanističkog plana Novog Sada, javlja list Danas.

Prema pisanju Danasa, aktivisti su śednicu prekinuli dimnim bombama, nakon čega su razvili transparent „GUP je glup“.

Iz organizacije OSA listu Danas su kazali da su očekivali nastavak śednice, ali da se to nije dogodilo jer je Brkoviću stigao poziv od inspektora MUP-a. Aktivisti su se odazvali na poziv, no zadržani su i čekaju dalje postupanje tužioca i advokata.

Vojvođanski mediji javljaju da se ispred zgrade suda okupilo nekoliko desetina ljudi u znak protesta zbog privođenja, za koje je tužilaštvo predložilo pritvor zbog nasilničkoga ponašanja. Okupljeni aktivisti iščekuju odluku sudije po ovom pitanju, istovremeno zahtijevajući da privedeni aktivisti budu pušteni da se brane sa slobode.

Prema srpskome krivičnom zakoniku, privedenim mladićima prijeti i kazna zatvora od nekoliko mjeseci do više godina. 

Iz organizacije OSA saopšteno je “da će novosadski vlastodršci uz očiglednu zloupotrebu pripadnika MUP-a da slome svaki vid građanskog otpora i usvoje sramni Generalni urbanistički plan.”

“Uzimajući u obzir činjenicu da se komisija ogušila o 15.000 primedbi građana, ekološkim aktivistima, među kojima se nalaze i članovi Omladinsko-studentske akcije (OSA), nije preostalo ništa drugo, već da političkim performansom prekinu javnu raspravu. Zbog nemogućnosti dolaska do institucija sistema i zbog njihovog oglušavanja o primedbe građana, smatramo krajnje licemernim pokušaje Srpskog naprednog kartela da hapšenjem naših aktivista zaplaši ostale slobodnomisleće građanke i građane Novog Sada”, saopštili su iz OSA-e.

Hajka na Brkovića

Sedmicama unazad žuta štampa u Srbiji vodi kontinuiranu kampanju protiv građanskoga aktiviste Brajana Brkovića, optužujući ga za srbomrštvo. Taj diskurs umnogome podśeća na ratnohuškačku retoriku devedesetih…

“Srbomrzac Brajan Brković širi mržnju! Ponovo uništava i skrnavi Novi Sad uvredljivim i pretećim porukama”, samo su neki od naslova kojim je na Brkoviću nacrtana meta, a tekstopisci se ne libe od toga ni da građanski bunt dovedu u vezu sa crnogorskim porijeklom mladića. “Za razliku od dede i oca ustaše, Brajan je naš čovek, ubačeni element”,  neke su od izjava “novinara”.