“Crnu Goru sam upoznala i zavoljela zahvaljujući ljudima na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Najprije sam učestvovala u Cetinjskim filološkim danima”, kazala je književnica i naučnica iz BiH Melida Travančić, na autorskoj večeri koja je upriličena večeras u NB “Radosav Ljumović” u Podgorici.
Razgovor s autoricom vodile su Dragana Erjavšek i Jasna Tatar Anđelić, a sagovornice su zaključile da je Travančić veoma dragocjen književni i naučni glas BiH.
“Koristim priliku da našim komšijama – a ovo je i najbolji način za to i zato čestitam NB “Radosav Ljumović” na tome što je ovaj mjesec posvetila bosanskohercegovačkoj književnosti – čestitam Dan nezavisnosti BiH”, rekla je Jasna Tatar Anđelić.
Ona je, govoreći o književnoj kritici Melide Travančić, kazala da je u pitanju autorica koja marljivo tumači književnnost BiH i donosi zanimljive tekstove o Nedžadu Ibrahimoviću, Senki Marić, Faizu Softiću, Emini Žuni, Mehmedu Đenoviću…
“Drago mi je da ovim razgovorom otvaramo mart mjesec posvećen književnosti BiH. U svome radu, koji ste pomenuli, krenula sam od poezije, ali sam obradila i priče i romane. Važno je reći da danas u BiH imamo sjajne autorice koje govore o traumi tijela, seksualnosti. Nijesu sva djela ona koja govore o ratu i stradanjima. Ali, nama je važno da naša književnost povede književni dijalog sa Crnom Gorom. Već radimo na tome…”, saopštila je Travnačić.
Ona je govorila i o tretmanu istorijske ličnosti Gavrila Principa u djelima književnosti BiH.
“Zanimalo me zašto se toliko pažnje posvetilo tim temama. Ispostavilo se sa se izborom pojedinih tema za književnu obradu zapravo pripremao novi rat u BiH”, kazala je Travančić, osvrćući se na djelovanje Karadžića, Bećkovića i Noga.
Ona je dodala da su skoro svi srpski pjesnici napisali barem jednu pjesmu u kojoj je glorifikovan Princip.