Podgorica – Novi romaneskni rukopis „Dva talasa“ Dragane Kršenković Brković, pripovijetke „Splav meduze“ Dragana Radulovića, nova pjesnička knjiga „Klin u Sunce“ Borisa Đurovića i prvijenička zbirka priča „Sentimentalni rak“ Dragane Kalezić u štampi su, a prvi primjerci tih izdanja u knjižarama će se pojaviti 15. aprila.

Nove publikacije izdavačka kuća Fokalizator predstaviće tokom maja i na taj način dati doprinos proslavi 16 godina crnogorske nezavisnosti.

Roman „Dva talasa“ autorke Kršenković Brković najavljen je odlomkom te proze u broju 7–8 časopisa Fokalizator. Riječ je o specifičnoj pripovjedačkoj strategiji preplitanja više fabularnih tokova.

Dragana Kršenković Brković rođena je 1956. godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskome fakultetu Univerziteta Crne Gore. Autorka je dva romana, dvije zbirke pripovjedaka, zbirke jednočinki, monografije o Danilu Kišu, kao i više knjiga za đecu. Bila je gostujuća spisateljica u rezidencijalnim programima u SAD, u Mađarskoj i u Austriji. Dobitnica je brojnih književnih priznanja.

Zbrika pripovjedaka „Splav meduze“ književnika Dragana Radulovića prvo je crnogorsko izdanje te knjige, koja je 2007. godine objavljena u izdanju hrvatskoga Antibarbarusa. Priče nose prepoznatljivi Radulovićev naratorski diskurs, koji slika karaktere, tipove i atmosferu crnogorskoga juga.

Dragan Radulović je rođen 1969. godine u Cetinju. Diplomirao je filozofiju na Filozofskome fakultetu u Beogradu. Objavio je zbirku priča „Petrifikacija“, roman „Auschwitz Café“, katalog groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Disneylandu“, zbirku priča „Splav Meduze“ i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića“. Predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš“ u Budvi. Za književno stvaralaštvo dobio je nagradu Grada teatra „Stefan M. Ljubiša“ 2009. godine. Član je crnogorskog PEN-a, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i predśednik je Matice crnogorske.

Nova pjesnička knjiga „Klin u Sunce“ Borisa Đurovića potvrđuje poetski put koji je ovaj autor započeo u izdavačkoj kući Fokalizator pjesničkim prvijencem „Svi moji demoni“.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Živi u Danilovgradu.

Zbirka priča “Sentimentalni rak” je prvijenac autorke Dragane Kalezić, za koji je primila treću nagradu na književnom konkursu PAF 2020. godine. Dragana Kalezić rođena je u 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Živi u Podgorici.