Foto: Aleksandar Jaredić, Facebook

Podgorica (N1) – “Pokušava se na mala vrata uvesti vjeronauka u formalni obrazovni sistem. Podsjetiću da je Crna Gora do sada uspijevala da zadrži formalni građanski koncept, ne samo države, već i u onome što je nukleus toga, a to je obrazovni sistem. To je nešto čemu se mi žestoko protivimo i nadam se da će Vlada tu formulaciju korigovati”, kazala je direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, komentarišući nedavno za TV N1 prilike u crnogorskome društvu nakon objave sadržine nacrta ugovora koji treba da potpišu SPC i Vlada CG.

Odnosi Srbije i Crne Gore odavno nisu dobri, kazala je Uljarević, i pitanje je koliko normalizaciji može da doprinese Temeljni ugovor koji ima mnoge nedorečenosti…

“Nacrt se pojavio dan pred samu posjetu. Moram reći da je prvi utisak da je on djelovao kao da je bačena bomba u društvenu agendu u trenutku, zato što je to bilo bez ikakve najave, i mnogo su bili iznenađeni. To se može reći i za one koji su trebali da budu upoznati, pa čak i neki u samoj Vladi Crne Gore”.

Već treći dan ne jenjavaju polemike u vezi Nacrta ugovora, a najoštrije kritike upućene su na račun preambule. Ipak, o članu Nacrta ugovora koji tretira pitanje mogućega uvođenja vjerskoga obrazovanja u javne škole skoro da se i ne govori. Jedna od rijetkih organizacija koja ovom pitanju posvećuje adekvatnu pažnju je upravo Centar za građansko obrazovanje.