Foto: CdM

Nakon kraće bolesti u 78. godini preminuo je montenegrist Čedomir Drašković.

Rođen je na Čevu 1946. godine. Osnovnu školu završio je na Čevu, gimnaziju na Cetinju, a u Sarajevu Filozofski fakultet. Nakon završenih studija u Sarajevu vraća se na Cetinje za koje će i djelatno i emotivno ostati vezan do kraja života.

Radni vijek proveo je u Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević” na Cetinju, đe je obavljao i funkciju direktora. Bio je jedan od osnivača Matice crnogorske, Crnogorske pravoslavne crkve, Crnogorskoga PEN centra, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Obavljao je odgovorne funkcije: predśednik Udruženja bibliotekara Crne Gore, član Mitropolitskoga savjeta Crnogorske pravoslavne crkve, član Upravnoga odbora Matice crnogorske, član Senata a zatim i akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, član Savjeta za visoko obrazovanje, član Izdavačkoga savjeta Instituta za crnogorski jezik i književnost, član Upravnog odbora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, član Redakcije međunarodnoga časopisa Lingua Montenegrina te dugogodišnji urednik časopisa Bibliografski vjesnik.

Dobitnik je Trinaestonovembarske nagrade prijestonice Cetinje.

Biće sahranjen na Cetinju 16. maja u 15h.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar održaće komemorativnu śednicu povodom smrti svoga uvaženoga saradnika i člana Čedomira Draškovića u zgradi FCJK u srijedu, 17. maja 2023. u 11h.

CdM