Publicisti Rajku Ceroviću večeras će u 19 sati u Perjaničkom domu na  Kruševcu biti uručena godišnja nagrada časopisa Komuna za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore.

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, dr Srđi Martinoviću i Mustafi Cenki.

Nagradu Ceroviću uručiće ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrian Vuksanović, a specijalne plakete uručiće državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija Vatroslav Belan.

Nagrada Komuna uspostavljena je 2015. godine i ove godine dodjeljuje se po sedmi put.

Rajko Cerović je bio zaposlen u Televiziji Titograd, a autor je brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broja glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga. Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo. Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske čuva nacionalni i kulturni identitet crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i afirmiše  tradiciju i kulturu Crne Gore.
Aktivnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske od osnivanja do danas su dale i daju poseban doprinos afirmaciji Crne Gore, njene istorije i kulture u Hrvatskoj i snažno doprinose jačanju ukupne saradnje između dva naroda i dvije zemlje.

Dr Srđa Martinović, univerzitetski profesor, dobitnik je državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“, nagrade prijestonice Cetinja „13. novembar“, a dobitnik je i više drugih vrijednih nagrada i priznanja. Autor je sedam monografija, čiji su recenzenti domaći univerzitetski profesori, kao i desetine naučnih članaka.

Mustafa Canka je novinar i publista koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koji afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći njenoj promociji i unaprjeđenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore.