Foto&Credit: CTK/dpa

Minhen/Prag (dpa) – Službenik koji se jednog jutra probudi kao džinovska buba, nevin čovjek kojeg samo pokupe i zaključaju, a ne zna zašto. Zastrašujući i na prvi pogled apsurdni scenariji koje je Franc Kafka stvorio svojim jedinstvenim načinom da užas pretoči u trezvene riječi i dalje su među najvećim djelima svjetske književnosti.

Televizija ARD povodom stogodišnjice piščeve smrti, koja je 3. juna, mini-serijom je pokušala da se približi čovjeku koji je, pišući na njemačkom, stvorio toliko toga velikog i zagonetnog za svog kratkog života (1883-1924).

U seriji su sjajno isprepleteni pristup piscu preko ljudi koji su mu bili bliski ili su uticali na njega i život i djelo velikog stvaraoca koji za sebe kaže, u mješavini istinske nesigurnosti i koketiranja, “ja sam – ako ništa drugo – veoma mali”.

“Mislim da je on bio majstor posmatranja. Nije on samo ‘gledao'”, priča za dpa Džoel Basman, koji glumi Kafku.

Basman je odlično uradio svoj posao i srećan je što je otkrio “veoma veselu stranu” književnika.

“Smatrajte me za san”, jedan je citat Kafke u seriji.

Kada se Kafka, u seriji, svađa sa svojom dugogodišnjom vjerenicom Felis Bauer, glumi je Lia fon Blarer, osjeća se kao Jozef K. u Procesu. A onda dolazi i možda najpoznatija prva rečenica u književnosti na njemačkom jeziku: “Neko mora da je oklevetao Jozefa K, jer iako nije učinio nikakvo zlo, jednog jutra je bio uhapšen.”

“Kafkina djela su izvanrednom vještinom utkana u njegov život. Serija odaje veliki omaž jednom od istinskih velikana književnosti 20. vijeka”, prenio je ARD riječi Salmana Rušdija.

Serijal ARD-a je izuzetno uspješan, ali ne i jedini umjetnički pokušaj da se posveti fenomenu Kafke na stogodišnjicu smrti. Sredinom marta u bioskope je stigao film Raskoš života o posljednjoj godini pisca i njegovoj posljednjoj ljubavi, Dori Dijamant.

Autor: Britta Schultejans (Minhen), urednik: Miloš Mitrović (Beograd)