Foto: Centar za nenasilnu akciju

Zbirka najboljih kratkih priča izabranih na petom regionalnom konkursu „Biber“ u organizaciji Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva i Beograda, objavljena je u štampanoj i elektronskoj verziji, koju možete preuzeti na OVOM LINKU.

Organizatori podsjećaju da je ovaj konkurs bio je otvoren od 10. decembra 2021. do 1. juna 2022, a stigla su 473 anonimna rada. Najboljih 25 priča koje su uvrštene u zbirku izabrao je žiri koji su činile Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević.

Prvonagrađena priča je „Doba linjanja“ Ane Kutleše iz Zagreba, a druga „Fertik“ Lidije Deduš iz Varaždina. Dvije treće nagrade pripale su pričama „Zemlja sreće“ Anta Storića iz Šibenika i „Reči“ Miloša Perišića iz Aranđelovca.

U zbirci su i naslovi: „Vaške“ Dušana Radakovića iz Zrenjanina; „Kada uđem u kuću, ugasim svjetlo“ Ene Katarine Haler iz Zagreba; „Crveni neboder“ Lane Bunjevac iz Zagreba; „Vrtlozi“ Senada Jusića iz Bugojna; „Gluvonema“ Albine Idrizi iz Gnjilana; „Suze isto bole“ Vesne Todorovske iz Kumanova; „Kava, komšinice“ Tene Lončarević iz Županje; „Graho“ Dražane Marković Krezić iz Mostara; „Rat je ružna reč“ Srđana Miljevića iz Beograda; „Kava s Jelenom“ Anice Marcelić iz Zaprešića; „Crtice iz života izbjeglice“ Ane Jugo iz Beča; „Kolačić sreće“ Naide Mujkić iz Doboja; „Zovem se Mama“ Sanje Mučkajeve Vidanovske iz Bitolja; „Priča cijela, a čovjek…“ Gorana Jankovića iz Ljubljane; „Pogača“ Aide Šečić Nezirević iz Sarajeva; „Djevojčica“ Andree Hribar Livada iz Zagreba; „Nešto mračno što mama nosi u sebi“ Slađane Nine Perković iz Banja Luke; „Moja baba Anica“ Dubravke Tintor iz Viškova; „Na dnu šoljice“ Amine Kaje iz Prištine; „Razmera boga… separat“ Vasilija Perovića iz Beograda i „Zaključci sa sastanka mjesne zajednice na kojem nije bilo suzdržanih“ Ernada Osmića iz Brčkog.

Prevode potpisuju Borislav Pavlovski, Kreshnik Ajdini, Irena Šentevska, Đoko Zdraveski, Đorđe Božović, Ivan Šopov i Qerim Ondozi. Ilustraciju za korice uradio je Zoran Cardula.

Centar za nenasilnu akciju podsječa da je „Biber“ konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku, a tema pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. „U obzir dolaze i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u ‘neprijateljskim’ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve“, navodi organizacioni tim konkursa.