Foto: Standard

Premijer Dritan Abazović dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova od 28. aprila do 1. jula prijedloge za prijem u crnogorsko državljanstvo za 104 aplikanta i 221 člana njihovih porodica, saopštio je danas Centar za građansko obrazovanje.

Ova informacija pojavljuje se nakon ispraćaja zvaničnika EU, koji su tokom boravka u Crnoj Gori ohrabrili premijera Abazovića da prekine praksu dodjele “zlatnih pasoša”. Ta je poruka Abazoviću jasno saopštena prilikom pośete visokoga predstavnika EU Žozepa Borelja i evropskoga komesara proširenja Olivera Varheljija.

“Opredjeljenje Vlade Crne Gore da ne ukine ovaj program, već ga olakšava i aktivno sprovodi kroz nove prijedloge za prijem, suprotno je evropskoj agendi i direktno je ignorisanje brojnih upozorenja zvaničnika EU, među kojima su i posljednja od Jozefa Borelja i Olivera Varheljija. Podsjećamo da je Vlada Zdravka Krivokapića za vrijeme cijelog svog mandata, od 4. decembra 2020. do 27. aprila 2022. godine dodijelila rekordnih 319 ‘počasnih’ državljanstava, a Vlada Dritana Abazovića je na putu da taj rekord sruši za nekoliko”, saopšteno je iz CGO.