DCI: Napad na CGO dodatno kvari sliku o našoj zemlji

by | Jul 22, 2023 | Aktuelno

Foto: Boris Đurović (Akademija Milovan Đilas)

Autorski tekst premijera Dritana Abazovića, premijera tehničke Vlade koju će uskoro smijeniti članovi 44. saziva pokrenuo je danas lavinu oštrih reakcija aktivista iz civilnoga sektora, kako u Crnoj Gori tako i u našem okruženju. Svi su jedinstveni u stavu da je taj tekst targetirao slobodu govora i kritičkoga suđenja Vladi i javnim politikama, čime se najdirektnije utiče na pravo civilnoga sektora da bude korektivni faktor društva.

„Društvo crnogorskih izdavača osuđuje današnji Abazovićev napad na Centar za građansko obrazovanje i izvršnu direktorku Daliborku Uljarević. Autorski tekst Abazovića targetirao je na taj način slobodu govora i kritičkoga suđenja Vladi i javnim politikama, čime se podrivaju temelji demokratije i nastojanje Crne Gore da pristupi zajednici razvijenih zemalja. Napominjemo da je CGO organizacija koja ima iskustva sa sličnim napadima, no koja je istrajavala u misiji dijagnosticiranja svih boljki savremenoga crnogorskoga društva. I ova kritika ostaće samo jedna preskočena prepreka na tome putu, ali ovakvi napadi dodatno kvare sliku Crne Gore i usporavaju njen put u EU“, saopštilo je Nevladino udruženje Društvo crnogorskih izdavača.

Crnogorski PEN centar je saopštio kako je riječ o insinuacijama na račun gospođe Uljarević, “kojima se ona nastoji diskreditovati i prikazati kao dio sheme navodne ‘kriminalne hobotnice’ – a da se za tako što ne nudi niti jedan jedini dokaz – pripadaju modelu najogavnije gebelsovske propagande.”

Majke Srebrenice takođe su se na svom Tviter nalogu osvrnule na napad na CGO.

“Najoštrije osuđujemo napade na našu prijateljicu iz civilnog društva @brokvica. Nedopustivo je da država koja teži biti dio Evropske zajednice dozvoli da žena bude meta zbog svojih stavova. Osudićemo svaki napad na ženu, posebno napadi koji dolaze od državnika.”

I Vesna Pusić je reagovala na svom Tviter nalogu:

“Vrlo važno! U Crnoj Gori ozbiljni napadi od (još uvijek) vlasti na jednu od najcjenjenijih i najrelevantnijih civilnih organizacija @CGOCCE u regiji i voditeljicu @brokvica Po logici : Napad je najbolja obrana! @TPicula @tfajon @MarijaPBuric @Dunja_Mijatovic”

Akademija za demokratski razvoj iz Srbije pridružila se osudama:

“Sramna kampanja protiv @CGOCCE i izvršne direktorke Daliborke Uljarević @brokvica od strane odlazećeg premijera Crne Gore @DritanAbazovic predstavlja opasno ugrožavanje rada civilnog sektora u Crnoj Gori. Kao Regionalna organizacija izražavamo punu solidarnost sa @CGOCCE”.