“Nova klasa” u poneđeljak u Beranama

by | Nov 18, 2023 | Aktuelno

Foto: Fokalizator

Promocija studije “Nova klasa” Milovana Đilasa biće održana u Hotelu “Berane” u Beranama, u poneđeljak 20. novembra 2023. godine, u 18 sati, a o knjizi će govoriti priređivač izdanja Vladimir Vojinović, istoričar Miloš Vukanović, profesorica Mirsada Bibić Šabotić i politikolog Marko Savić.

Knjigu “Nova klasa” objavila je izdavačka kuća Fokalizator, prema projektu Društva crnogorskih izdavača, odnosno u skladu s ciljevima Akademije “Milovan Đilas”.

Projekat Akademija “Milovan Đilas” je dio projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

“Nova klasa” je studija koja je 1957. godine objavljena u SAD, a zbog čega je u novom sudskom procesu Đilasu produžena zatvorska kazna. U toj studiji Đilas pretresa teorijske, odnosno filozofske postavke socijalizma, upoređujući ih s jugoslovenskim tumačenjima tih ideja i njihovim zloupotrebama u svakodnevnom političkom i društvenom angažovanju predstavnika “nove elite” pedesetih godina prošloga vijeka. Studija je u Srbiji prvi put objavljena 1990. godine, hrvatsko izdanje pojavilo se 2010. godine a izdanje Fokalizatora, izrađeno po projektu Akademije “Milovan Đilas”, prvo je crnogorsko izdanje ove publikacije.