Puleviću i Brkoviću nagrade “Milovan Đilas” za jačanje slobode govora

by | May 18, 2023 | Aktuelno, Vijesti

Foto: Fokalizator

Akademiku Vukiću Puleviću i građanskom aktivisti Brajanu Brkoviću uručene su nagrade koje nose ime Milovana Đilasa za afirmaciju slobode govora. Nagrade je tokom svečanog otvaranja Akademije uručio predśednik NVU Društvo crnogorskih izdavača i koordinator projekta prof. dr Vladimir Vojinović.

Priznanje za životno djelo Akademije „Milovan Đilas“ pripalo je akademiku Vukiću Puleviću, jedom od najznačajnijih crnogorskih botaničara, koji je školovao na stotine crnogorskih biologa. Jedan od osnivača Liberalnog saveza Crne Gore i najglasovitijih boraca ideje o obnovi crnogorskoga suverentiteta, nerijetko je u ranim devdestim bio na udaru represivnih strategija, koje nijesu uspjele da pokolebaju  njegovu misao i njegovu. Pulevićeva sloboda u mišljenju i sloboda u govoru jednako su i danas aktuelni, naročito kad situacija zahtijeva da i iz pozicije akademika iznese stavove o pitanjima koja opterećuju crnogorsku društveno-političku svakodnevicu.

Godišnja nagrada „Milovan Đilas“ pripala je građanskom aktivisti Brajanu Brkoviću koji se bori za ljudska prava u sredini u kojoj živi i radi. Prepoznat je po nadahnutim i hrabrim govorima, a zbog slobode govora koju snažno ispoljava na građanskim protestima u svojoj zemlji, često je privođen, saslušavan i optuživan. Budući da je njegov građanski aktivizam prepoznat kao simbol otpora, ovogodišnja nagrada predstavlja težnju Akademije da afirmiše slobodu govora kao osnovno ljudsko pravo svake društvene zajednice.

Podsjetimo, Akademija „Milovan Đilas“ osnovana je sa ciljem da osnaži ideju slobodnoga govora te će godišnje nagrade u ime Akademije postati praksa u okviru projekta i planiranih budućih aktivnosti.