(Video) Pogledajte Đilasovo veče na Cetinju

by | Dec 1, 2023 | Aktuelno

Foto i video: Nikola Vujović / Akademija Milovan Đilas

Cetinje (izvor: RTV Cetinje) – Promocija knjige “Nova klasa” Milovana Đilasa održana je u srijedu veče u Centru za kulturu Prijestonice na Cetinju.

”’Nova klasa’ kritika je savremenog komunističkog sistema, mnogo više u Sovjetskom savezu nego Jugoslaviji, kazao je na promociji sekretar NVO Antifašisti Cetinja”, Ivan Mijanović.

“Zapravo kritika sistema koji je birokratizovan i dogmatizovan. Đilas u knjizi tumači Marksa, objašnjava devijacije koje su nastale za vrijeme Lenjina, Staljina i kasnije kolektivnog rukovodstva koje je bilo prije nego što je Hruščov učvrstio svoju vlast u Sovjetskom savezu, dok se u jednom dijelu ipak bavi i jugoslovenskim komunističkim sistemom”, istakao je Mijanović.

“Đilasova kritika sistema nije imala ulogu u društvenim previranjima koliko njegova prethodna uloga u izgradnji istog tog Sistema”, kazao je istoričar Vukan Ražnatović.

“Kao jedan od glavnih ideologa KPJ on je uticao na stvaranju politike i društvene procese. Na spoljnopolitičkom planu bio je na prvoj liniji fronta protiv SSSR-a i Staljina nakon 1948. godine. Može li biti da je Đilas tokom svojih kritika staljinističkog totalitarnog sistema uvidio klicu degeneracije socijalističkog sistema u Jugoslaviji? Tako njegova teza dobija empirijski dokaz koji je potvrđuje i u trenutku pisanja ali i deceniju kasnije”, istakao je Ražnatović.

Sociolog Ivan Radojićić ističe Đilasovu ulogu kritičara komuničkog sistema u Jugoslaviji.

“U jugoslovenskom društvu za koje se zalagao svim srcem i žarom, dešava se nešto posve novo, Milovan Đilas kritikuje taj sistem i pokušava ga ispraviti”, naglasio je Radojićić.

Đilas je uvijek bio vjeran svojoj ideji, kazala je antropološkinja i etnološkinja Milica Nikolić.

“Mijenjao se kontekst oko njega, mijenjali su se okolnosti i mijenjala se sama partija, mijenjao se socijalizam, ali on je ostao vjeran svojoj misli”, kazala je Nikolić.

Štampa knjige “Nova klasa” Milovana Đilasa dio je projekta Akademija “Milovan Đilas” koji realizuje Društvo crnogorskih izdavača.

Moderatorka promocije je bila Irena Delja.

Pogledajte kompletan snimak promocije u produkciji Fokalizatora: