Foto: Fokalizator

Podgorica – Izdavačka kuća Fokalizator publikovala je četiri nova izdanja – pjesničke knjige Borisa Đurovića, Tijane Radulović i Andrije Radovića, te studiju Ane Knežević.

Knjiga Borisa Đurovića “22”, Tijane Radulović “Po mliječnom putu zajedno” i Andrije Radovića “Metrički savršen tromb” objavljene su u ediciji Savremena crnogorska poezija, dok je je studija “Holistička kosmologija Džoj Hardžo” objavljena u ediciji One govore. Sva četiri rukopisa podržana su na konkursu Ministarstva kulture i medija.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Iza sebe ima dvije objavljene zbirke poezije, Svi moji demoni i Klin u sunce. Poeziju je objavljivao u relevantnim književnim časopisima. Diplomirao je na Fakultetu za crnogorski je­zik i književnost na Cetinju. Živi u Danilovgradu.

Tijana Radulović je rođena u Podgorici 1994. godine. Piše i objavljuje poeziju i kratke priče, a autorka je zbirke poe­zije Komad bez protagonista. Amaterski se bavi slikanjem. Obavlja novinarske poslove.

Andrija Radović rođen je 29. maja 1998. godine u Podgo­rici. Magistrand je na Fakultetu za crnogorski jezik i knji­ževnost na Cetinju. Pjesme je objavljivao u književnim ča­sopisima Fokalizator, Ars, Trag, Fantom slobode i Panache, a poezija mu je uvrštena i u ovogodišnji zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora eks-Ju Rukopisi 46. Na­građen je na festivalu Dani Radovana Zogovića 2020. go­dine u Kolašinu za pjesmu Da li je Orvel bio prorok. Fina­lista je i dobitnik treće nagrade na Festivalu poezije mladih u Vrbasu 2022. godine i finalista prošlogodišnjeg festivala Dani poezije u Zaječaru. Poezija mu je prevođena na ma­kedonski, te na francuski jezik u sklopu drugog i trećeg toma edicije Nova BHCS poezija (Nouvelle poésie BHCS) francuske izdavačke kuće Slavitude.

Ana Knežević magistrirala je englesku književnost na Filološkome fakultetu Univerziteta Crne Gore. Učestvuje na naučnim konferencijama, objavljuje tekstove u struci u zemlji i regionu i prevodi književne, pravne, ekonomske i tekstove opšte sadržine.