Foto: MC

Povodom najnovijeg propagandnog napada Vijesti, usmjerenog na diskreditovanje nastavnog osoblja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Matica crnogorska izražava podršku ovoj visokoškolskoj ustanovi, koja se jedina u Crnoj Gori na temeljan, stručan i posvećen način bavi izučavanjem i afirmacijom crnogorskog jezika i književnosti.

FCJK od osnivanja potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja, kao institucije koja svoje kapacitete ulaže u školovanje kadrova, njihovo stručno i naučno uzdizanje, te podizanje nivoa znanja o crnogorskom jeziku, crnogorskoj književnosti i njegovom međunarodnom statusu. Nastavni kadar i studenti FCJK predstavljaju intelektualni potencijal i garant daljeg autonomnog, naučnog i autentičnog izučavanja crnogorskog jezika i književnosti, oslobođenih nametanog duha inferiornosti, nepriznavanja i svrstavanja u korpus srpskog jezika i književnosti. Napad na FCJK je smišljeni i obnovljeni atak metodama anticrnogorske političke propagande na crnogorski jezik, crnogorsku književnost i uopšte na crnogorsku kulturu.

Stoga pokrenutu akciju protiv FCJK u ovom društvenom momentu, vidimo kao sračunatu da se i pred predstojeći popis dodatno demorališu nacionalni Crnogorci, ali i da se udarom na jedan od malobrojnih punktova za odbranu crnogorskog nacionalnog identiteta i montenegristike demonstrira pritisak, koji za krajnji cilj ima gašenje FCJK i preostalih crnogorskih identitetskih institucija i organizacija.
Matica crnogorska vjeruje da će svi činioci društvenog, kulturnog i političkog života koji baštine vrijednosti na kojima počiva crnogorsko multinacionalno, multikulturno i višekonfesionalno društvo stati u odbranu crnogorskog jezika i potrebe da se on naučno proučava na FCJK, kao jedna od ključnih identitetskih odrednica Crnogoraca i osujetiti namjeru gašenja identitetskih, kulturnih i duhovnih uporišta Crnogoraca.

Za Maticu crnogorsku
Ivan Jovović, predśednik