Foto: FCJK

Fakultet za crnogorski jezik i književnost nova je članica Evropske asocijacije univerziteta (EUA), prestižne organizacije koja okuplja visokoobrazovne institucije dokazanoga kvaliteta iz 50 evropskih država, saopšteno je iz te visokoškolske institucije.

“Oformljena 2001. godine, sa śedištem u Briselu i Ženevi, EUA ima za cilj podsticanje jedinstva i koordinacije univerzitetskih institucija u Evropi, jačanje njihove autonomije i pružanje podrške njihovom razvoju. Ova asocijacija ima ključnu ulogu u Bolonjskom procesu i oblikovanju politika Evropske unije o visokom obrazovanju, istraživanju i inovacijama. Kroz kontinuiranu saradnju s različitim međunarodnim organizacijama EUA osigurava da stavovi i interesi evropskih univerziteta budu adekvatno promovisani i vrednovani. Članstvom u EUA naš Fakultet postaje dio elitnoga društva evropskih obrazovnih institucija, čime se otvaraju nove mogućnosti za razmjenu znanja, pristup međunarodnim projektima i saradnju s vrhunskim univerzitetima širom Evrope i svijeta”, navodi se u saopštenju FCJK.

Iz FCJK poručuju da “prestižni status predstavlja priznanje za naš kontinuirani angažman na promociji crnogorskog jezika, književnosti i kulture, kao i za akademsku izvrsnost koju njegujemo,” te da očekuju da će članstvo u EUA dodatno ojačati poziciju FCJK u oblasti obrazovanja, kao i da će doprinijeti daljem razvoju studijskih programa, istraživanja i međunarodne saradnje.

“S ponosom ističemo da smo sada dio mreže koja okuplja najbolje univerzitete Evrope. Radujemo se novim prilikama i izazovima koje nam članstvo u EUA donosi.”