Foto: Danijel Ilić / Bosanski kulturni centar

Nikolaidis, Rakočević i Vojinović nastupili na festivalu “Knjige u nišama” u Bosanskom centru za kulturu u Sarajevu. Promocije izazvale pažnju prisutnih, raste interesovanje za Fokalizatorove publikacije

Sarajevo (Pobjeda, BKC Sarajevo, Holo agencija) – Gost programa „Jutro sa autorom“ na 6. Sajmu bosanskohercegovačke književnosti u Sarajevu juče je bio Andrej Nikolaidis. Njegovo stvaralaštvo i stvaralaštvo izdavačke kuće ,,Fokalizator“ predstavljeno je u razgovoru sa Vladimirom Vojinovićem, glavnim i odgovornim urednikom te kuće.

Vojinović je nazvao „poetičkim pohodom“ dolazak u Sarajevo na predstavljanje, posebno zbog činjenice da je poznati crnogorski književnik rođen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i da ga je napustio 1992. godine.

– Jedna od stvari koja mi aktivno ide na živce su bivše Sarajlije koje se, nakon što su napustili grad, aktivno obračunavaju sa Sarajevom. Uvijek se ispostavi da je Sarajevo njima nešto dužno, da su oni na neki način tu bili uskraćeni, a onda pogledate njihove biografije i vidite da su to po pravilu ljudi kojima je Sarajevo dalo sve, koji ne da su imali sve benefite u bivšem komunističkom režimu, nego ni njihove poetike ne bi postojale da nije bilo Sarajeva – rekao je Nikolaidis.

Ono što je bilo traumatično za familiju Nikolaidis devedesetih godina, kad su iz Sarajeva ponovo došli u Ulcinj, donijelo je dobrobit crnogorskoj književnosti, rekao je Vojinović, jer je „familija Nikolaidis ispisala neke od najljepših stranica crnogorske književnosti“.

Nikolaidis je u Sarajevu ponovio svoju tezu o tome da pisati znači biti pretenciozan, te da je najviše taštine upravo među piscima.

– Mislim da je jedino što nas iskupljuje forma, jer u književnosti nije pitanje šta, nego kako. Moguće je lošim stilom uništiti i najveću temu, a istovremeno je dobrom piscu moguće napisati lucidan i inovativan jelovnik – rekao je Nikolaidis i dodao da ne postoji niti jedan razlog za današnje pisce da ne budu iznimno gotovo suludo smjeli u eksperimentisanju.

– Niti jedan pisac na ovim prostorima, osim Miljenka Jergovića ne može živjeti od svoje književnosti, pa ni Basara koji piše po četiri ili pet tekstova nedjeljno. Dakle, ne postoji ekonomski rezon za bavljenjem književnošću – rekao je književnik i konstatovao da „u takvoj situaciji pokušavati dodvoravati se publici i dodvoravati se tržištu je suludo“.

Najmanje je riječi bilo o dva romana, „Anomalija“ i „Antonije napušta boga“, koje je Nikolaidis objavio za ,,Fokalizator“ u posljednje dvije godine. Ipak, podsjetio je autor da vrijeme uloženo u čitanje njegovih knjiga može da se vrati ponekim osmijehom. Ispričao je i anegdotu o spašavanju svog prvog romana iz kompjutera koji umire, ali i kako čitanjem rješava nerješive momente u stvaralačkom procesu.

– Kad nemam rješenje ne uzdam se u sebe, uzdam se u druge, bolje pisce od mene. Onda odem do police sa knjigama i uzmem da čitam – rekao je Nikolaidis.

Video snimak cijele primocije možete pogledati na linku YouTube kanala Fokalizatora:

U večernjem terminu predstavljeni su knjiga Tijane Rakočević i časopis Fokalizator, o čemu su govorili Vojinović, Rakočević i Ivana Golijanin.

Snimak te promocije možete pogledati na ovom linku:

Gostovanje tima Fokalizatora na festivalu “Knjige u nišama” podržalo je Ministarstvo kulture, te Zajednica izdavača/nakladnika BiH.