Festivala književnosti u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” nastaviće se danas gostovanjem savremene turske književnice Ajfer Tunč, a razgovor s gošćom biće organizovan u 18 sati, u sali Marko Miljanov.

Ljubitelji turske književnosti i kulture imaće priliku da se upoznaju sa savremenom autorkom koja je promijenila tok turske književnosti, ističu organizatori.

Autorka romana “Noć zelene vile”, “Svjetski bol”, “Srneća leđa” prekinula je stigme u turskoj književnosti, a prvi put će gostovati u Podgorici u okviru Festivala književnosti.

“Svojim radom, Ajfer je dostigla visok nivo čitanosti i popularnosti u Turskoj, ali i širom Evrope i Bliskog istoka. Svojim stilom i temama, Ajfer često preispituje male, zatvorene sredine i ljude u njima. Introvertnost civilizacije, određenih kultura i ljudi, kao i sloboda da govori o položaju jedinke u takvim sredinama (sa čestim osvrtom na položaj žene u manje liberalnim društvima), klaustrofobičnost i monotonija postojanja takođe predstavljaju okosnicu njenog stvaralačkog opusa”, navodi se u saopštenju.

Sa autorkom će razgovor voditi Edin Smailović, pjesnik i bibliotekar, dok će Ivona Čović, glumica Gradskog pozorišta, čitati odabrane odlomke iz djela Tunč. Za sve prisutne biće obezbijeđen i prevodilac sa turskog na crnogorski jezik.

Nakon gostovanja turske spisateljice, publika će imati priliku da u sali “Božidar Vuković Podgoričanin” uživa u muzičko-poetskom programu Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore pod nazivom “Ekspedicija Duende” – program posvećen stranim literaturama.