Foto: Boris Đurović / Akademija Milovan Đilas

Status crnogorskih autorki i autora u matičnoj zemlji, naročito onih koji objavljuju u crnogorskim izdavačkim kućama, ne samo da je u kontinuitetu nezadovoljavajuće tretiran zbog odsustva jasne i produktivne strategije u kulturi, već se iz dana u dan pogoršava zahvaljujući desekularizaciji društva, pojačavanju vjerskih, nacionalnih i političkih razlika, odnosno zahvaljujući sve češćim primjerima ugrožavanja osnovnih demokratskih tekovina, pa čak i ugrožavanja lične bezbjednosti pojedinih stvaralaca, koji svoje stavove o društveno-političkoj svakodnevici hrabro iznose u javnosti.

S tim u vezi, saopštavamo kako smatramo da čin spaljivanja lutke na karnevalu Dana mimoze u Herceg Novom nije izraz demokratske i slobodne volje poklonika maškarskih ceremonija, već da je po srijedi zloupotreba „instituta karnevala“ – pod plaštom slobode izvršen je udar na jedan neobično vrijedan segment primorske tradicije i ujedno ugrožena sloboda i lična bezbjednost Andreja Nikolaidisa i njegove porodice. Kako je karneval, pa i ceremonijal spaljivanja lutke, vjekovima simbolizovao i odnos naroda prema vlastodršcima i svojevrsnu pučku osvetu za zulume koji su viši slojevi činili nad narodom, počesto bivajući i jedini način osvete, deplasirano je, najblaže rečeno, tvrditi da posljednja novska ceremonija nije ništa drugo do izraz slobode, odnosno da ceremonija spaljivanja lutke nije kaznila književnika zbog njegovoga stvaranja, zbog hrabrosti da u javnosti nastupa s pozicija suprotnih aktuelnoj vlasti.

Zapitajmo se: zašto se „hrabri“ karnevalisti upravo sad svete Nikolaidisu? I još se zapitajmo: da li se sloboda karnevalista može braniti „dokazima“ izvučenim iz davnih ili sadašnjih tekstova Nikolaidisa ili se takvim izjavama nadalje želi podstaći svaki slični plan kažnjavanja stvaralaca u Crnoj Gori?

Ovakav karneval i ovakva karnevalska ceremonija, pa i naknadna pamet i izjave koje su uslijedile, učinile su da popadaju maske s lica novovremenih fašista, kojima ni demokratski kostimi nijesu pomogli da sakriju svoju predatorsku ćud. Zašto je to važno? Dok se karnevalisti i maškare ukrivaju maskama, oni ne mogu snositi odgovornost za svoje „šale“, pa je i svako suđenje maskama uistinu je kontraproduktivno. No kad se maske vrate u škrinje, i kad prestane pijani karnevalski pir, valja se vratiti životu i redovnim obavezama. A tamo će nas ipak čekati Nikolaidis, jedan od najznačajnijih savremnih pisaca na Balkanu, jedan od najznačajnijih crnogorskih autora, sa škrinjom punom međunarodnih priznanja, koji će možda upravo pišući o ovakvim bizarnostima i društvenim anomalijama – crnogorsku svakodnevicu, a onda i književnost i kulturu obogatiti novim knjigama i nagradama.

Ma šta o ovome tvrdili u Ministarstvu kulture, spaljivanje lutke koja simbolizuje Andreja Nikolaidisa je varvarski čin.

Redakcija Fokalizatora stoji uz svoga kolegu i s nestrpljenjem očekuje njegove nove proze i kolumne.