Foto: Fokalizator

Publika u podgoričkom Book Caffeu uživala u emitovanju snimka izvođenja kompozicije “Tevba”, u izvedbi bivšega Simfonijskoga orkestra RTCG, kojim je dirigovao pokojni Radovan Papović, i u razgovoru s najznačajnijim savremenim crnogorskim kompozitorom, prof. dr Senadom Gačevićem

Podgorica – „Evo, čuli ste Vlada. Mi se poznajemo jako dugo, i sarađujemo, ali i on vam je rekao da je mene kao autora upoznao tek ove godine, 1. decembra, kad je na moju veliku radost održan koncert u Muzičkom centru u Podgorici. Nije slučajno da su te noći izvedene i neke premijere mojih kompozicija, koje su davno nastale“, kazao je kompozitor i profesor Muzičke akademije prof. dr Senad Gačević, na promociji notografije, odnosno publikacije s notnim zapisima kompozicije „Tevba“, koja je sinoć održana u Book Caffeu u Podgorici.

Gačević je, odgovarajući na pitanja urednika Fokalizatora Vladimira Vojinovića, govorio o svojim počecima, o uticaju porodice na začetak njegove poetike, o opredjeljenjima za religiozne teme za koje smatra da nemaju ni najmanjih dodirnih tačaka s novom religioznošću u Crnoj Gori, o saradnji sa koleginicama i kolegama iz Crne Gore i svijeta…

„Odlično se sjećam kako je nastala moja simfonija. Moj sjajni mentor, pokojni kompozitor Željko Brkanović, natjerao me je da okončam diplomski rad, rekavši da mu moram donijeti do 15. jula gotov rad, a da će mi u suprotnom zabraniti da branim diplomski do kraja godine. Onda sam ja shvatio da ću morati da žrtvujem to ljeto i da neću moći da radim što sam inače volio, da sviram po crnogorskom primorju. Znao sam da se moram odreći i zarade, koja je bila naročito važna u studentskim danima. Završio sam simfoniju i pošao u Zagreb kod profesora“, ispričao je Gačević.

Ta simfonija je četrdestak godina kasnije, početkom decembra, premijerno izvedena u Muzičkome centru u Podgorici, a o tome fenomenu govorila je i muzikološkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prof. dr Sonja Marinković.

„Zaista je zapanjujuće da su kompozicije Senada Gačevića izvođene širom svijeta a da je nekolike premijere svojih kompozicija u Crnoj Gori imao tek na proslavi jubileja povodom 40 godina stvaranja. Na sreću, Senad je od onih stvaralaca koji stvaraju uprkos uslovima, i bez obzira na to da li zajednica umije da prepozna njegov rad ili ne. Zato je Senad ostavio širok trag najprije u domenu komponovanja, ali i u domenu pedagoškoga rada i organizatorskih poslova koji su jako važni za jednu umjetničku zajednicu“, kazala je Marinković, koja je prisutnima iznijela i elaboraciju o kvalitetima i artističkoj svevremenosti kompozicije „Tevba“.

Promocija publikacije „Tevba“ čiju je je štampu podržalo Ministarstvo kulture i medija, završna je promotivna aktivnost Fokalizatora u 2023. godini.