Foto: Fokalizator

Roman “Okretište” hrvatskoga književnika Damira Karakaša objavljen je upravo u izdanju Fokalizatora.

Riječ je o romanu za čiju je fabulu autoru poslužilo traumatično iskustvo suočavanja s fizičkim napadom, čije su posljedice prijetile smrtnim ishodom. Kritika je primjetila da je karakaš bez spektakla i senzacionalizma, “s brutalnim činom u nagovještajima – jer književnost je za Karakaša oduvek bila jezik, a ne puko opisivanje događaja – ovaj roman prikazuje osjećaj nemoći, ranjivosti, paranoje i gnijeva.”

Zanimljivo je i to da neke od intertekstualnih veza ovoga štiva snagu crpe iz romana “Proljeća Ivana Galeba” Vladana Desnice, budući da su i Karakašev i Desničin narator u bolesničkoj postelji i da većinski dio dijegeze u oba romana jeste zadat atmosferom bolnice.

“U snove mu dolaze preci, svi odreda osvetnici, bivši vojnici i legionari, i donose mu svoje oružje, tražeći da izravna račune i odluči ‘hoće li biti čovjek pa da mu konobar donosi u birtiji piće na stol ili da bude žaba pa da mu donosi piće na pod’. Ipak, s ljudskim porivom za osvetu odlučio je da raskrsti pisanjem romana. Riječ je o dosad najintimnijem Karakaševom djelu koje se bavi pronalaženjem mehanizama za vraćanje povjerenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi. Okretište, remek-djelo pisca poznatog po sažetom izrazu, predstavlja njegovu književnu ‘borbu na život i smrt'”.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica pored Brinja u Lici. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi, zbirke priča Eskimi, Pukovnik Beethoven i Kino Lika, po kojoj je snimljen istoimeni film, te romane Kombetari, kako sam ušao u Europu, Sjajno mjesto za nesreću, Blue Moon, Sjećanje šume i Proslava. Piše pozorišne komade koji se izvode u Hrvatskoj i inostranstvu. Prevođen je na desetak jezika. Živi u Zagrebu.