Foto: CNP/Duško Miljanić

Monodramu “Zlostavljanje” koju je po motivima istoimenog djela Iva Andrića dramaturški obradio Siniša Kovačević, izvešće večeras Jovane Todorović na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.

Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, a dizajn svjetla uradio je Mili Malović.

Nobelovac je pripovjetku “Zlostavljanje” napisao 1946. godine, a iako se Andrić “opire” sceni, iz CNP-a ističu da je ova dramatizacija “vrijedan i uspješan pokušaj da se uhvati jedan sudbonosni dramski trenutak u kome se prelama sudbina jedne žene, trenutak oslobađanja od stege koju nameće malograđanska sredina”.

“Monodrama ‘Zlostavljanje’ opisuje život jedne mlade žene koja je iz siromašne porodice udata u bogatu kuću za uticajnog privrednika Andriju Zerekovića. Koliko je život u bogatoj kući uz muža kojeg svi poštuju i uvažavaju Anici težak i nesnosan, Siniša Kovačević kroz ovu sjajnu dramatizaciju protkanu Andrićevom vanvremenskom riječju opisuje na jedan izuzetno i danas aktuelan način. Ova monodrama će nas dovesti u situaciju da se ozbiljno zamislimo i zapitamo o tome koliko je psihičko zlostavljanje često i prisutno svuda oko nas. Između ostalog, ova predstava ima za cilj da ohrabri žene, da u njima probudi snagu da shvate da nisu same i da ne treba da trpe bilo kakav vid zlostavljanja”, navodi se u najavi ovog komada.