Foto: Luka Ratković

Fašističko divljanje po ulicama Glavnog grada u vidu povika “nož, žica, Podgorica” zahtijeva hitnu reakciju tužilaštva i policije, jer to nije puki izliv navijačkih emocija, već najdirektnija prijetnja po pravni poredak, međunarodni rejting Crne Gore i mir u zemlji.

Postaje više nego očigledno da turbulentni beogradski dani i nesanica u redovima srpske vlasti zbog sve masovnijih građanskih protesta za “Srbiju bez nasilja” bivaju inicijalna kapisla za izlive nasilja u zemljama regiona. Mir je ugrožen na Kosovu, a beznačajne najvijačke grupe iz Crne Gore, počele su da se ugledaju na svoje bratske grupe iz srpske prijestonice, koje su i cijele stadione na međunarodnim utakmicama “kitile” transparentima “nož, žica, Srebrenica.

Crnogorskim vlastima treba da je jasno da se upravo tretmanom ovakvih „ispada“ čuva duh Ustava Crne Gore, njen multietnički sklad i antifašistički duh zemlje. Ukoliko se hitno ne odrede prema navijačkim ispadima, njihovi govori na proslavama Dana nezavisnosti ili tokom predśedničke inauguracije u Skupštini Crne Gore ostaće mrtva slova na papiru.

Nedavna pisanja New York Timesa povezala su, krajnje eksplicitno, predśednika Srbije sa tamošnjim navijačkim klanovima, kojima se na teret stavljaju neka od najmonstruoznijih ubistava na ovim prostorima. To je dovoljan razlog da se izlivi fašizma u Crnoj Gori ne shvate olako, već da se najhitnije otkrije da li iza ničim izazvanih divljanja u Podgorici stoji neko ili nešto veće od puke gluposti vandala.

U svakom slučaju, „horovođi“ koji je započeo pjesmu i „članovima hora“ koji su tu pjesmu zdušno prihvatili, osim adekvatne kazne, treba omogućiti da pod policijskom pratnjom odu u Potočare i u znak izvinjenja poklone se nad više hiljada grobova onih žrtava što su pale tokom genocida nezapamćenoga na ovim prostorima.

(izvor: CDM)