Foto: FCJK

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost śutra u 11:30 sati biće svečano otvoren kutak „Vaclav Havel“, u kome će biti pohranjen legat prvoga čehoslovačkog demokratskog predśednika, slavnoga književnika, disidenta i civilnoga aktiviste za ljudska prava i slobod Vaclava Havela.

Legat u vidu knjiga, fotografija, foto-albuma i dokumenata iz bogatoga Havelova života te multimedijalne opreme vrijedna je donacija Ambasade Republike Češke u Crnoj Gori i plod bogate saradnje koju je s FCJK ostvarila Njena Ekselencija ambasadorka Janina Hrebičkova.

Cetinje je tek drugi grad u svijetu, poslije Praga, u kome postoji Havelov legata. Ovaj značajan projekat pomogla je i Biblioteka „Vaclav Havel“ iz Praga koja je FCJK ustupila svoja izdanja, kao i lični Havelov fotograf Tomki Njemec, koji je donirao vrijedne fotografije.

Legat „Vaclav Havel“ na FCJK svečano će zajedno s dekanom doc. dr Aleksandrom Radomanom i Nj. E. Janinom Hrebičkovom otvoriti aktuelni vanjskopolitički savjetnik predśednika Češke Repubike ambasador Mihael Žantovski, nekadašnji prijatelj i savjetnik Vaclava Havela, doskorašnji direktor Biblioteke „Vaclav Havel“ i bivši ambasador Čehoslovačke/Češke Republike u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Velikoj Britaniji.

Nakon otvaranja, u 12:15 sati biće održana kratka konferencija za novinare, kojoj će prisustvovati ambasador Žantovski, Nj. E. Janina Hrebičkova i dekan doc. dr Aleksandar Radoman.

Gospodin Žantovski će prije svečanoga otvaranja legata „Vaclav Havel“ održati i gostujuće predavanje na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Tema njegova predavanja je „Vaclav Havel – umjetnik, disident i predśednik Republike Češke; njegov doprinos ulasku Češke Republike u Evropsku uniju“, a biće održano u Svečanoj sali FCJK s početkom u 10 sati. Otvaranje legata „Vaclav Havel“ plod je višegodišnje saradnje FCJK s Češkom akademijom nauka, Karlovim univerzitetom u Pragu, mnogim češkim profesorima i aktivistima, posebno s dr Františekom Šistekom. Osim projekta otvaranja legata, u toku je i postupak potpisivanja sporazuma o saradnji između FCJK i Univerziteta Tomaš Masarik u Brnu, đe će profesori i studenti FCJK moći nastavljati svoje usavršavanje i školovanje, dok će na FCJK uskoro biti organizovani redovni, intenzivni kursevi češkoga jezika.