Foto: Boris Đurović

Podgorica – Promocija knjige priča “Intimus” Tijane Rakočević biće održana danas u 19 sati na Internacionalnome sajmu knjiga, u Bemax areni. S autorkom će razgovarati književna kritičarka i književnica Dragana Erjavšek.

Zbirka „Intimus“ objavljena je u izdanju Izdavačke kuće „Fokalizator“. Riječ je o zbirci kojom je obuhvaćeno petnaest priča podijeljenih u četiri cjeline, nagrađivanih na različitim konkursima u regionu i inostranstvu (između ostalih, priča „Rodi me“, koja tematizuje akušersko nasilje na Balkanu, zauzela je drugo mjesto na prestižnom evropskom takmičenju „A Sea of Words“ u organizaciji Evropskog instituta za Mediteran ‒ Barselona).

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije „Sve blistavi kvanti“, a nakon zbirke priča „Intimus“, u pripremi je i dramski komad „Admiral“. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022). Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat „HAMLET“ (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora) i prve nagrade na konkursu Instituta „Goethe“ iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.