Foto: Fokalizator

Podgorica – U organizaciji Izdavačke kuće Fokalizator, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice, 12. i 13. septembra u Book Caffeu u Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 112) biće održan prvi Festival savremene književnosti „Bookiranje“.

U dva festivalska dana, na promocijama i tribinama, nastupiće oko 20 učesnica i učesnika iz Crne Gore i inostranstva, a publici će biti predstavljena neka od najnovijih Fokalizatorovih izdanja, koja su plod saradnje s domaćim inistitucijama nauke i kulture te predstavnicima međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, poput UNDP MNE i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Festival će biti otvoren muzičko-scenskim programom i uručenjem nagrada za najbolji esej laureatima Akademije „Milovan Đilas“, dok je završni program promocija prijevoda knjige „Ženska mistika“ američke teoretičarke feminizima i borkinje za ženska prava – Beti Fridan.

Nakon svečanoga otvaranja (17 sati) sa scenskim nastupom violonistkinje Verice Čuljković i pjesnikinje i recitatorke Jelene Božović, tokom prvoga festivalskoga dana, o Fokalizatorovoj prozi razgovaraće (u 18 sati) dvojica najznačajnijih crnogorskih prozaista srednje generacije i članovi redakcije Fokalizatora Ognjen Spahić i Andrej Nikolaidis, te glavni urednik Fokalizatora Vladimir Vojinović, uz moderaciju književne kritičarke Dragane Erjavšek. U 19 sati, na tribini “Drama i film nekad i sad” govoriće reditelj Branko Baletić, dramski pisac Aleksandar Radunović Popaj, dramska spisateljica Iva Brdar, te moderator Vanja Kovačević. Završni program prvoga festivalskoga dana je autorsko veče Roberta Perišića, s kojim će u 20 sati razgovarati Dragana Erjavšek.

Drugi festivalski dan započeće takođe u 17 sati promocijom tri nove Fokalizatorove pjesničke knjige, a svoja najnovija ostvarenja predstaviće Tijana Radulović, Boris Đurović i Andrija Radović, uz pomoć moderatorke Jelene Nelević. U 18 sati biće održana promocija studije “Nova klasa” Milovana Đilasa, o kojoj će s različitih aspekata govoriti priređivač izdanja Vladimir Vojinović, istoričar Adnan Prekić, politikološkinja i komunikološkinja Ana Nenezić, ekonomista Miloš Vuković, te moderator istoričar Miloš Vukanović. Nakon tog programa, u 19 sati biće upriličena promocija romana “Antonije napušta boga”, najnovijega romana Andreja Nikolaidisa, s kojim će razgovarati građanski aktivista i kolumnista Dušan Pajović. U posljednjem programu (20 sati), knjigu Beti Fridan predstaviće gender programme menager u UNDP MNE Kaća Đuričković, profesorica FCJK Sanja Orlandić, prevoditeljica knjige Dragana Erjavšek, urednik izdanja Vladimir Vojinović i moderatorka Jelka Malović.

Štampa knjige “Nova klasa” Milovana Đilasa i promocija te knjige realizuju se u saradnji s Društvom crnogorskih izdavača i Akademijom “Milovan Đilas”. Akademija “Milovan Đilas” je dio projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa Fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske komisije, a posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Saradnik na projektu Akademije je FCJK.

Publikovanje studije “Ženska mistika” Beti Fridan, kao i promocija te knjige, realizovani su uz podršku UNDP MNE, kroz program za rodnu ravnopravnost, s ciljem da se u Crnoj Gori iskorijeni rodna diskriminacija i uspostavi stanje pune rodne ravnopravnosti.

Štampu Fokalizatorovih knjiga, kao i štampano glasilo za književnost i kulturu Fokalizator, te Portal Fokalizator, putem godišnjih konkursa – podržava Ministarstvo kulture i medija.