Foto: Fokalizator

Podgorica – Knjiga “Između propasti i nade: Crna Gora u okovima kapitalizma i klerofašizma” autora Dušana Pajovića objavljena je upravo u izdanju Fokalizatora.

U pitanju je druga knjiga iz edicije Utopija, koja objedinjava Pajovićeve kolumne, eseje i stručne članke, a nastala je “kao urlik sunovrata i ultimativni spoj ličnog i političkog u vremenu krize.”

“Retka intelektualna doslednost, za crnogorske i zapadnobalkanske prilike nekarakteristični neprovincijalizam, za domaće intelektualce neuobičajeno smeštanje naših društvenih, ekonomskih i političkih procesa u evropske i globalne okvire, nesporna erudicija, hrabrost da se napiše i izgovori istina nezavisno od konsekvenci, kao i nesklonost korumpiranju sinekurama, priznanjima i pozicijama, čine Dušana Pajovića pojavom koja je donela istinsko ‘osvježenje’ ne samo na crnogorskoj, već i regionalnoj intelektualnoj i aktivističkoj sceni. Između propasti i nade: Crna Gora u okovima kapitalizma i klerofašizma prva je Pajovićeva knjiga, za sada i dokaz da ona poslovična ‘izdaja intelektualaca’ (Benda) ne mora nužno biti determinanta svakoga iz navedene društvene grupe. Politička borba, intelektualni angažman i naučna istraživanja – tri su koloseka na kojima se kreće putanja Dušana Pajovića. Teško je reći koja će od tračnica prevladati, ali dinamičan i uzbudljiv stil pisanja, negovana rečenica, kao i misaone analize i originalnost novih ideja, čine ovu knjigu nezaobilaznom u pitanjima koja će još dugo sebi i drugima postavljati crnogorsko društvo: kako smo dospeli ovde?”, zapisao je u pogovoru srpski istoričar Milivoj Bešlin.

O Pajovićevome prvijencu pisao je i crnogorski književnik Andrej Nikolaidis, navodeći da je “Između propasti i nade: Crna Gora u okovima kapitalizma i klerofašizma” Dušana Pajovića “po svemu izuzetna knjiga.”

“Pajović nema privilegiju da stvari posmatra sa takozvane ‘istorijske distance’. Društveni i politički procesi o kojima piše lome se na njemu i njegovoj generaciji. Ulog destruktivnih procesa je njihova budućnost. U tom smislu, Pajovićev tekst je sama definicija angažovanog pisanja. Kada piše, on svjedoči. Kada piše, on pruža otpor i bori se. Ali pitanje književnog teksta nije tek ‘šta’, nego prije svega ‘kako’. Između propasti i nade je tekst drugačiji od svega što se piše i objavljuje u Crnoj Gori. Čitateljica/čitalac u ovoj će knjizi napokon pronaći istinski, autentični savremeni lijevi, progresivni diskurs. Pajovićeva erudicija je impresivna, baš kao i njegova intelektualna dosljednost. Lažne dileme i dihotomije koje decenijama opterećuju crnogorsku političku (i kulturalnu) teoriju ovdje ne postoje: one su dekonstruisane i anihilirane. Pajović je dragocjena politička i intelektualna pojava. More power to him”, naveo je Nikolaidis.

Crnogorska književna kritičarka Dragana Erjavšek navodi da je ova knjiga je presjek samo jednog kratkog perioda crnogorske stvarnosti.

“U kulturi mržnje, na prostorima gdje su revolucije spustile pero i pojele sprženu mrtvu životinju umjesto svoje djece, i u kojoj su ta djeca digla ruke od svega kolektivnog uzimajući sebe za mjeru i svoje potrebe (a te potrebe se rađaju isključivo u hipotalamusu), svaki iskreni iskorak iz šeme je čin pobune koji uznemirava one koji ne razumiju ništa, ali drže predavanja. Kad upoznate ljevičara i anarho-komunistu rođenog poslije Tita, znate da su tu u igri vaspitanje, obrazovanje i zdravo rezonovanje. Kada upoznate ljude koji su odoljeli sveopštoj ponudi da budu uniformisane kreature aktuelnih sistema i slijede narative kojima se čovječanstvo odupiralo vjekovima, znate da je znanje nadvladalo poslušnost. Nisu svi odabrali kao Dušan Pajović da svoj potencijal usmjere na pokušaj da naprave razliku, bez obzira što se na njega svakodnevno obrušavaju horde ležerno pismenih i zaobilazno obrazovanih, dvoličnih i pažljvo dresiranih aždaja-braniteljki već jednom pobijeđenih ideologija. Ovom svijetu je potrebna nova generacija antifašista, zagovarača socijalne pravde i realnih sagledavača zbilje koja guta ljudskost i posebnost u ponor združene besvjesti, potpuno negirajući sve druge potencijale zajednice koji bi vodili u napredak pojedinca i društva. Pajovića bi, sa svim onim što vidi, zna i radi, trebalo podržati za čelo te kolone koja će (još jednom, po ko zna koji put) razbiti trend gušenja individualnosti i koračanja prema srednjevjekovnom saginjanju nesigurnih, praznih i pohlepnih glava. Ova knjiga je presjek samo jednog kratkog perioda crnogorske stvarnosti, a zgusnutost problema na koje se autor osvrnuo je alarmantna. Iz nje, više nego potreba da pokaže znanje i pismenost, isijava želja da se nikada nije morala dogoditi. No, za to je sada kasno”, zapisala je Erjavšek.

Dušan Pajović je ljevičarski aktivista i pisac. Magistar je psihologije interkulturalnih odnosa, čije je zvanje stekao na univerzitetu ISCTE- IUL u Lisabonu. Koordinator je kampanja za panevropski pokret DiEM25, gdje je i ex officio član koordinacionog kolektiva, inače najvišeg tijela organizacije. Redovni je kolumnista najčitanijeg opozicionog medija u Crnoj Gori Cafe del Montenegro (CdM). U prošlosti je sarađivao s mnogim organizacijama uključujući Humanity & InclusionAnimal Save MovementUNICEF i Ujedinjenim nacijama (UN). Pajovića je portal Le Courrier des Balkans proglasio osobom godine u Crnoj Gori za 2022.

Knjigu potpisuje glavni i odgovorni urednik Fokalizatora prof. dr Vladimir Vojinović, te urednica izdanja mr Sanja Vojinović, dok je dizajn korica i knjige izradio Milutin Marković.