Foto: Fokalizator

Nikšić (Fokalizator, RTNK) – “Milovan Đilas je jedan veliki revolucionar, ali i još veći mislilac i hrabar čovjek koji je išao dalje i želio promjene u crnogorskom društvu”, kazao je sociolog Ivan Radojičić, na promociji knjige “Nova klasa” koja je u organizaciji Društva crnogorskih izdavača organozovana prošle sedmice u Nikšiću, u prepunoj sali Hotela “Onogošt”.

Ovu promociju Društvo je organizovalo u okviru projekta Akademija “Milovan Đilas”, a uz pomoć Društva prijatelja Nikšića.

“Ova Đilasova knjiga je kritika savremenog komunizma”, saopštila je antropološkinja Milica Nikolić, dodajući da je “ono što je u isto vrijeme vrijednost, ali i jedna tragična poruka da je revolucija utopija i da je snažna samo onda dok se priprema i dok se sprovodi”.

“Onog trena kad se promjena desi, koliko god ta nova, avangardna misao bila spremna da se igra sa ustaljenim šablonima ili da proizvodi neke nove momente, ona upada u neku vrstu, što bi Niče rekao ‘volje za moći’”.

Istoričar Miloš Vukanović govorio je o razlozima Đilasovog otklona od vlasti.

“Ono što je zadesilo Đilasa nije iznenađujuće imajući u vidu da su njegovi stavovi u to doba bili suprotstavljeni opšteprihvaćenim, komunističkim, a ono što je ‘prelilo čašu’ bilo je njegovo javno protivljenje politici Sovjetskog Saveza prilikom gušenja pobune u Budimpešti 1956. godine… Đilas jeste bio žrtva svojih ideala, ali i žrtva realpolitike tadašnjeg jugoslovenskog rukovodstva. Pod realpolitikom se podrazumjeva, s jedne strane njihovo objektivno sagledavanje trenutne pozicije Jugoslavije nakon smrti Staljina, a sa druge njihov objektivni lični oportunizam, odnosno oportunizam nastanka ‘nove klase’”.

O projektu Akademije i objavljenoj knjizi govorio je i priređivač izdanja Vladimir Vojinović, a moderatorka razgovora bila je Jelka Malović.

Pogledajte kompletan snimak promocije:

Pročitajte izvještaj RTNK na linku:

https://rtnk.me/kultura/video-niksic-promovisano-prvo-crnogorsko-izdanje-knjige-milovana-djilasa-nova-klasa/