Foto: privatna arhiva

Barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia“ objavila je CD barskog VIS “BEŽ” pod nazivom “Život u e-mollu”.

VIS “BEŽ” je projekat nastao u cilju očuvanja urbane muzičke baštine Bara, i predstavlja spoj rada tri autora – Božidara Gagovića, Edina Dibre i Željka Milovića na pjesmama koje su nastale u periodu 1985-1990.

EP “Život u e-mollu” čini šest pjesama (pet novih i bonus), usnimljenih na akustičnim instrumentima u novim, bogatijim aranžmanima nego što su bile u izvornim varijantama. Na EP-u su ponuđeni i sačuvani rijetki dokumentarni snimci svirki uz akustične gitare na raznim lokacijama u Baru, od Ahmetovog brijega do morske obale, što je tada bila gotovo pa uobičajena praksa.

U nastanku albuma su, pored Gagovića, Dibre i Milovića, učestvovali i drugi barski muzičari. Sve aktivnosti u vezi EP “Život u e-mollu” (studio, aranžiranje, produkcija i postprodukcija, štampanje i objavljivanje CD-a, promocija…) obavljene su u Baru. Realizacija projekta omogućena je sredstvima Opštine Bar nakon Konkursa za raspodjelu nevladinim organizacijama za 2023. godinu.

Božidar Gagović je danas na čelu poznate rock grupe “Akademia”, a osamdesetih je svirao u barskim grupama “Carlo V”, “Bellmondo”, “Ponoćni ritam” i “Don Kihot”. Željko Milović je književnik, publicista i novinar, a osamdesetih je bio vokal barske grupe “The Acropolyss Band”. Njih dvojica su sarađivali prvi put u okviru acoustic-post-punk benda “Crni labud” 1988. godine. Edin Dibra je multiinstrumentalista mlađe generacije, snimatelj i producent, a sarađivao je sa velikim brojem aktuelnih crnogorskih i regionalnih muzičara.

Promocija albuma će se održati u sklopu bARS programa “Barskog ljetopisa”, 3. avgusta u “Dublin Pubu”, kultnom mjestu alternativne i pop-rock kulture. Dešavanje će obuhvatiti mini koncert VIS “BEŽ” i gostiju”, te premijeru video spota za numeru “Ružan san” (scenario: Željko Milović; snimanje, produkcija, montaža: Semir Karastanović; produkcija: Media Pro).