Bosansko-hercegovački muzičar i kompozitor Damir Imamović nastupiće 17. marta u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u Podgorici od 20 sati.

Jedan od najistaknutijih interpretatora sevdah muzike u glavni grad stiže u okviru aktuelne turneje. Uz njega koji će pjevati ali i svirati tambur, na sceni će biti slovenački kontrabasista Žiga Golob i poznati turski solista na tradicionalnom instrumentu kemenče, Derja Turkan.

“Na podgoričkom koncertu predstaviće svoj sedmi studijski album “Singer of Tales”, koji je objavljen u izdanju londonskog Wrasse Records-a 2020. godine. Na albumu koji je pripreman oko tri godine, radio je izuzetan tim međunarodnih muzičara: Greg Koen (Craig Cohen, SAD) na kontrabasu, turski majstor kemenčea Derja Turkan (Derya Türkan) kao i violinistkinja Ivana Đurić, koja sa Imamovićem sarađuje od 2016. godine. Internacionalni sastav čine i londonski producent Džo Bojd (Joe Boyd), koproducent Andrea Gertler (Goertler), a ton majstor je nagrađivani Džeri Bojs (Jerry Boys). Projekat “Singer of tales” je posvećen sevdahu kao umjetnosti pričanja priča, a inspirisan je istoimenom knjigom Alberta Lorda. Ovaj album svrstao je Imamovića u sam vrh liste World music žanra, donijevši mu više međunarodnih priznanja od kojih je najznačajnija nagrada za najboljeg umjetnika Evrope (The Best of Europe) koju mu je 2021. dodijelio prestižni britanski magazin Songlines”, navode organizatori koncerta.

Podsjećaju da je Imamović prvi album objavio 2006, a do danas nastupao širom Evrope i svijeta, sarađujući sa nekim od najznačajnih internacionalnih muzičara poput Erika Vleimansa, Bojana Zulfikarpašića, Jadranke Stojaković, Vlatka Stefanovskog, Vlada Kreslina i Vasila Hadžimanova. Aktivan je i kao predavač na temu sevdaha i tradicionalne muzike kroz svoj program “Sevdah Lab”. Autor je knjige prve knjige o sevdahu koja pokazuje koliko su njegove intervencije u ovom žanru bazirane na dubinskom poznavanju istorije i estetike ove umjetnosti.