Foto credit: Henning Kaiser/dpa

Rok-dinosaurusi Rolingstonsi su velikim praskom u Berlinu završili evropski dio turneje kojom obilježavaju 60 godina rada. Koncert se, za razliku od nastupa u istom gradu prije 57 godina, završio u dobroj atmosferi.

Setlistu su otvorili klasikom “Street Figting Man” iz 1968. godine. Tokom dva sata Mik Džeger, Kit Ričards i bend su odsvirali niz bezvremenskih hitova, uključujući “Gimme Shelter”, koja je na cijeloj turneji signal za vađenje ukrajinske zastave iz bekstejdža.

Svirku su završili sa “I can’t get no Satisfaction” koji su posvetili svom bubnjaru Čarliju Votsu, koji je preminuo godinu dana ranije.

Džeger je posle prve numere publiku pozdravio sa “bardan” na njemačkom, a tokom koncerta 79-godišnji pjevač se našalio na račun poduže gradnje novog berlinskog aerodroma: “Drago mi je da vidim da je konačno gotov.”

Pričao je i o berlinskoj hrani, rekavši da je najbolja u Njemačkoj i da je bend jeo viršle sa karijem i pio rakiju sa mentom pod imenom Berlinski vazduh. “Poslije pete čašice, progovorio sam perfektan nemački,” rekao je Džeger.

Gitarista i suosnivač benda Ričards je govorio samo na engleskom i bio je prilično rezervisan. “Dobro je ponovo biti u Berlinu,” uz primjedbu kako “nikada ne znate šta će desiti.”

Moguće je da se time osvrnuo na nastup Stonsa iz 1965. koji je, poslije neuobičajeno kratke svirke, završio neredima.

Razjareni gledaoci su tada demolirali i na nekoliko godina onesposobili legendarnu Valdbinu u Olimpijskom parku, rušeći ulične svjetiljke i klupe. Povrijeđeno i uhapšeno je na desetine ljudi, a šteta je bila mjerena stotinama hiljada tadašnjih maraca.

Autor Lisa Forster (Berlin), prevodilac: Boris Babić (Beograd)