Foto: Edi Matić/MFK

Pobjeda je juče objavila tekst o gostovanju naših pisaca u Splitu, a razgovor s glavnim i odgovornim urednikom Fokalizatora Vladimirom Vojinovićem obavila je književna kritičarka i novinarke Pobjede Dragana Erjavšek. Tekst prenosimo u cjelosti.

Najavljeni pjesmom Miladina Šobića „Stare novine“, crnogorski književnici Andrej Nikolaidis, Aleksandar Radunović i Vladimir Vojinović bili su gosti tribine posvećene aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori u okviru Mediteranskog festivala knjige u Splitu.

Izdavačka kuća „Fokalizator“, čiji je Vojinović glavni i odgovorni urednik, u toku sajamskih dana predstavila je svoja izdanja, a Nikolaidis je posebno promovisao i crnogorsko izdanje romana „Anomalija“ koje je objavila ova kuća.

POLITIKA U FOKUSU

Na tribini su crnogorski autori u razgovoru sa moderatorom Damirom Pilićem analizirali aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, ali i polemisali na temu uspostavljanja čvršćih veza crnogorske i hrvatske kulture. Na pitanje zašto na ovakvom festivalu nije bilo više riječi o književnosti, a manje o politici, Vojinović je uputio na činjenicu da je to ono čime se Radunović i Nikolaidis bave i u svojim književnim tekstovima.

– Nikolaidisov tekst, nadojen atmosferom apokalipse, i te kako ilustruje besmisao vremena u kome živimo, a to isto čine i dramski tekstovi Radunovića koji donose elemente atrofije društva u eri tranzicije. Politika se kao tema nametnula i uredniku pratećih programa festivala Krunu Lokotaru. Urednika, a pokazalo se i publiku, veoma je zanimala aktuelna situacija u Crnoj Gori. Znate, književnu publiku zanima šta o našim političkim prilikama misle upravo pisci, jer njima vjeruju. Iz brojnih neformalnih razgovora koji su uslijedili, shvatio sam da nas sada Splićanke i Splićani bolje razumiju – rekao je Vojinović za Pobjedu.

Nastup crnogorskih autora u Splitu prvi je izlazak mlade izdavačke kuće ,,Fokalizator“ u prostore izvan Crne Gore, rekao je Vojinović.

– To ne samo da je rezultiralo time da smo vidljiviji, već smo dobili otvorene ponude hrvatskih i makedonskih autora za saradnju. Oni žele da „Fokalizator“ bude njihov izdavač za Crnu Goru. Imena još nećemo otkrivati, ali taj podatak nam veoma godi, jer pokazuje da u redakciji imamo ljude kojima se u regionu vjeruje, a da ni međunarodni nastupi nijesu loši, kao i da nije sasvim loše to kako tretiramo svoje autore – rekao je Vojinović.

Od velikoga značaja za „Fokalizator“ je, prema riječima Vojinovića, što je publika, a onda i svi drugi – izdavači, agenti, autori – mogla da vidi kako na njihovim policama već figuriraju knjige etabliranih autora poput Nikolaidisa, Ognjena Spahića, Novaka Kilibarde, ali i klasika, kakav je Milovan Đilas.

– S ponosom smo predstavili časopis za koji su mnogi djelatnici u tamošnjoj kulturi izrekli pohvale. Da ne govorimo o tome da su knjige naših mladih autora bile zapažene i da su neka imena prvi put ušla u fokus publike iz regiona. Sve u svemu, bez ovakvih nastupa teško da se u izdavaštvu koje je zadato prostorima malih jezika može napraviti bilo kakav rezultat – rekao je Vojinović.

Ovakva gostovanja, posebno kada se radi o „probijanju leda“, umnogome mijenjaju odnos prema važnosti onoga što u matičnoj zemlji i nije dovoljno vidljivo. S tim nema veze kvalitet, koji je u „Fokalizatoru“ prioritet, već percipiranje književnosti uopšte.

NIŠTA BEZ PODRŠKE

Na pitanje da li sada već mogu da računaju s tim da će biti pozivani i na naredne festivale ovog tipa, Vojinović ističe da nije samo pitanje poziva u pitanju.

– Naš višedecenijski odnos prema kolegama iz regiona garantuje dobru saradnju, ali treba biti pošten, pa reći da bez podrške resornoga ministarstva do ovoga gostovanja i nastupa ne bi došlo. Efekti „Fokalizatorovog“ nastupa u Splitu tek će se sagledavati u mjesecima, odnosno periodu koji je pred nama, baš zbog učvršćivanja starih i uspostavljanja novih odnosa sa autorima i izdavačima izvan Crne Gore. Ali, ukoliko se aktivnosti na tome polju ne nastave, onda će i rezultati biti kratkoga dometa. Da skratim, ako Ministarstvo kulture i medija, i stručna tijela Ministarstva, i dalje budu prepoznavali značaj ovakvih projekata, naš rad neće izostati, a onda neće ni dobri rezultati – rekao je Vojinović.