Foto: Fokalizator

Sarajevo (izvor: federalna.ba) – Izdavačka kuća Fokalizator i članovi redakcije časopisa Vladimir Vojinović, Tijana Rakočević i Andrej Nikolaidis nastupiće na 6. sajmu “Knjige u nišama“ (KUN) – Sajmu izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, koji počinje u utorak, 12. decembra. Sajam će trajati do 16. decembra 2023.  godine, a odvijaće se u organizaciji JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH. 

Andrej Nikolaidis dio je programa “Jutro s autorom”, a razgovor s njim obaviće Vladimir Vojinović u srijedu, 13. decembra, a istoga dana, u večernjem terminu predviđenom za program “Večer sa autorom”, zakazano je i predstavljanje najnovije zbirke pripovjedaka Tijane Rakočević.

Nastup crnogorskih autora podržalo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Tokom pet dana, u niše BKC-a, jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestiće vodeći bosanskohercegovački izdavači/nakladnici, koji čine najveći dio bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Sajam nije osmišljen tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga.

Osim kupovine novih izdanja knjiga najrazličitijih žanrova koje će biti u ponudi po pristupačnim cijenama, tokom Sajma, koji se ove godine održava pod sloganom Knjige nisu skupe, ali vrijede kao zlato“, čitalačkoj publici biće ponuđen vrlo sadržajan i zanimljiv program, koji uključuje: promocije knjiga i projekata, razgovore sa književnicima, projekciju filma Praznik praznine (dramski krimić smješten u današnje Sarajevo koji prati priču o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, pokušava da poveže pokadane niti vlastitog života…), nastup benda Still Crazy koji će izvoditi pjesme čuvenog kantautora, pjesnika, ali i laureata prestižne Nobelove nagrade za književnost, Boba Dylana itd.

I ove godine posjetioci će u okviru programa „Jutro sa autorom“ imati priliku da prisustvuju razgovorima sa domaćim i regionalnim književnicima, novinarima, pjesnicima, a ovogodišnji gosti će biti: Maja Ombašić, Andrej Nikolaidis, Irena Šentevska, Maša Tomanović, Slobodan Ivanović i Edin Kukavica. 

U okviru programa „Večer sa autorom“ publici će svoja nova književna ostvarenja predstaviti: Ejub Ganić, Svetislav Basara , Tijana Rakočević, Razija Omanović, Marija Ratković, Andrea Lešić, Ahmed Burić i Snježana Banović.

Šest mladih bosanskohercegovačkih autora: Azemina Krehić, Amela Mustafić, Ermina Ribić, Edin Rikalo, Emina Đelilović- Kevrić, Luka Bošković predstavit će se kroz razgovore o književnosti, te kroz čitanje poezije i kratke proze. Sa njima će, u okviru posebnog programa pod nazivom „Književni korner”, razgovarati Goran Vrhunc i Elvis Ljajić.

Kroz promocije knjiga i programe kao što su Jutro i Večer sa autorom, učesnici će predstaviti niz tema koje su bitne za književnost, izdavaštvo i kulturu uopšteno. Sajam se održava u Bosanskom kulturnom centru KS, koji je i ovaj put središte okupljanja ljubitelja pisane riječi i mjesto susreta, razgovora i predstavljanja najnovijih književnih djela najznačajnijih izdavačkih kuća i autora iz Bosne i Hercegovine, a stručnoj i široj publici predstavit će se i izdavači i autori iz susjednih zemalja

Na sajmu će učestvovati izdavačke kuće, članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i HercegovineAgarthi Comics, Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Imprimatur, Lijepa riječ, Malik books, Naklada Mate, Synopsis, University press, IK Vrijeme.

Takođe na Sajmu učestvuju i: Kontrast izdavaštvo – Sarajevo, Izdavačka kuća Clio – Beograd, Fokalizator – Podgorica, Sarajevo Publishing – Sarajevo,Bošnjački institut,Historijski Muzej, Zemaljski muzej iNUB BiH. Ulaz na Sajam je besplatan, a vrata BKC-a biće otvorena za posjetioce od 10:00 do 20:30 sati, saopšteno je iz Bosanskog kulturnog centra KS.