Foto: FCJK

Fakultet za crnogorski jezik i književnost – FCJK i Crnogorski PEN centar zajednički su objavili „Dnevnik kontrarevolucije – kako nam je ukradena budućnost?“, novu knjigu istoričara Bobana Batrićevića

Riječ je o zbirci istorijskih eseja i kolumni koje je autor objavljivao od izbijanja litija u Crnoj Gori do potpisivanja Temeljnoga ugovora između Vlade Crne Gore i Crkve Srbije.

„Dnevnik kontrarevolucije je svjedočanstvo o nesvakidašnjem, vanredno detaljno pripremljenom i sprovedenom hibridnom napadu na Crnu Goru – napadu koji svojom totalnom prirodom (‘totalni rat drugim sredstvima’) prevazilazi sve standarde hibridnog ratovanja“, zapisao je književnik Andrej Nikolaidis u predgovoru prvog izdanja.

Recenzenti knjige su prof. dr Tvrtko Jakovina sa Sveučilišta u Zagrebu, i poznati jugoslovenski pisac Filip David iz Beograda.

„Oni koji mogu vidjeti bolje i dalje, oni koji znaju više, oni koji poznaju što je bilo, takvi moraju govoriti o Belvederu, o Đilasu, o crnogorskoj državnosti, o Amfilohiju i Milu. Takva je ova knjiga tekstova, kronika jednog vremena“, naveo je Jakovina u recenziji.

Urednici knjige su Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman.

Foto: FCJK

O knjizi

Batrićevićev „Dnevnik kontrarevolucije“ podijeljen je na četiri cjeline.

U prvoj autor nastoji da objasni kako je srpska crkva pripremala teren za preuzimanje poluga vlasti u Crnoj Gori i na koji način je falsifikovala crnogorsku prošlost.

Drugo poglavlje bavi se konstruktima prošlosti u odnosu na sadašnju zbilju, odnosno koliko se forsirani istorijski narativi razlikuju od onoga što o istorijskim dešavanjima kazuju istorijski izvori.

Treće poglavlje, ironično naslovljeno “Naukom protiv kontrarevolucije”, uzima primjer Crnogorske akademije nauka i umjetnosti kao simbola propasti i hipokrizije crnogorske intelektualne elite koja je svojim ćutanjem i jalovošću kumovala propasti Crne Gore proteklih godina.

Posljednje poglavlje, “Bilans kontrarevolucije” referiše na vrijeme nakon 30. avgusta 2020. godine i analizira rad vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića na urušavanju građanske i evropske Crne Gore te asimilaciji crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta od strane velikodržavnih programa u regiji.