Foto: ISK

Promocija knjige članaka “Nova crnogorska književnost” književne kritičarke Dragane Erjavšek biće održana večeras u 18 sati u okviru Internacionalnoga sajma knjiga u Bemax areni, a o toj knjizi govoriće prof. dr Vladimir Vojinović i urednik rubrike za kulturu Jovan Nikitović.

Predgovor za ovo novo izdanje Pobjede napisao je Vojinović, koji se u uvodu teksta osvrnuo na noviju istoriju crnogorske književnosti i značaj književne kritike za očuvanje svijesti o autohtonosti crnogorske književnosti.

“Književnokritički angažman Dragane Erjavšek predstavlja kuriozitet vremena i novu vrijednost za crnogorsku kulturu, koja svojim člancima pokazuje kako se može uspostaviti prihvatljivi balans između duha vremena i zahtjeva profesije. Tekstovi Erjavšek su čitljivi, time i razumljivi najširoj čitalačkoj publici, pa i onoj koja ne mora biti upućena na osnove teorije književnosti i književne kritike. Ako savremeni čitalac, koji nije i profesionalni, želi da se informiše o značaju jedne knjige, njenoj sadržini i da čuje ozbiljan sud o njezinu kvalitetu, u člancima Dragane Erjavšek pronaćiće ne samo to za čim traga, već i lijepo organizovani diskurs, koji počiva na lucidnosti i latentnoj ironiji. Stil članaka Dragane Erjavšek je osoben jer ona zabilazi rogobatne konstrukcije i terminologiju uske struke, za čiju su recepciju širem čitateljstvu neophodni leksikoni teorijskih pojmova, ali i takav da je i na prvi pogled jasno da tekst koji je pred očima čitaoca ima nekoliko svojih dimenzija, ili slojeva, koje svi mi kodovno pojmimo u skladu s vlastitom informisanošću”, zapisao je Vojinović.