Foto: privatna arhiva

Promocija knjige “Mterički savršen tromb” autora Andrije Radovića biće održana danas u 17 sati, u okviru pratećega programa Internacionalnoga sajma knjiga u Bemax areni, a s autorom će razgovarati književna kritičarka i književnica Dragana Erjavšek.

O ovom Fokalizatorovom izdanju iz edicije Savremena crnogorska poezija Erjavšek je zapisala taj pjesnički prvijenac “nije bio iznenađenje za one koji su posljednjih godina pratili kako ovaj autor stasava na književnim festivalima”.

“Radović je izabrao minimalizam i svedenost da bi kreirao svoj Metrički savršen tromb, igru riječima i okolnostima koje provlači kroz iglene uši (andrićevski spretno, ali ne i andrićevski široko), zabadajući u bolesna tkiva društva sitne čiode tek da stavi do znanja da vidi, da zna, ali ne nužno i razumije. Iz tog nerazumijevanja se rađa bunt, potreba za reagovanjem, poetski otpor. Nje­govi likovi su nam uglavnom poznati, ali njegove relacije su nove – on je čvrsto na zemlji, a njegovi nervni završeci pulsiraju u međuprostoru. Zato nam i ne nameće sop­stvenu emotivnost kao smjernicu kroz svoje duboke pro­mišljenosti nad stvarima i bićima, već se distancira kao sveznadar i medijum, bez potrebe da uzima demijurške zasluge”, zapisala je Erjavšek.

Metrički savršen tromb je zrela zbirka, promišljena i savršeno upakovana, bez početničkih pretjerivanja i bez forsiranja tjelesnog da bi se duhovnom dala nova snaga. Njegov Isus nije čovjek već simbol, njegove ptice iznad Ki­jeva su zlokobna metafora, njegov socrealizam je poslje­dica, a njegov romantizam je starica koja ne skida crninu. Zato će ova knjiga biti važna i ako ostane sama i ako bude samo prva zbirka od mnogih u opusu mladog književnika. Jer već je odživjela vrijeme prije svog i rođenja svog pje­snika. To je dobar znak da je godine neće nagrizati savre­menostima koje dolaze”, zaključuje Erjavšek.