Foto: Dobrilo Malidžan

Pred ispunjenim platoom koji povezuje ulaz u Narodnu biblioteku “Radosav Ljumović” s postamentom spomenika Marku Miljanovu sinoć je održana promocija knjiga “Sentimentalni rak” Dragane Kalezić i “Klin u Sunce” Borisa Đurovića, a mnogobrojna publika uživala je u nadahnutim razgovorima književne kritičarke Dragane Erjavšek s autorkom i autorom.

Smijeh, aplauzi i povici smjenjivali su se s odgovorima i čitanjima Kalezić i Đurovića, a publika je bila u prilici da upozna djela koja najavljuju dvije interesantne pojave u savremenoj crnogorskoj književnosti.

“Falila mi je ta vrsta književnosti, i ja sam odlučila da je donesem. Moje junakinje jesu ranjiive, ali su i one te koje ranjavaju. Naročito ranjavaju sentimentalne rakove”, kazala je Kalezić.

Đurović je, prije odgovora na pitanja medijatorke, saopštio kako mu je jasno da je njegova poetika druga krajnost, i da će, nakon optimističnih tonova Kalezić, razočarati publiku tamnom stranom poezije…

“Vjerovatno jesam u ovoj drugoj knjizi srastao s demonima iz naslova prve zbirke”, odgovorio je Đurović na ocjenu Erjavšek da njegova knjiga spada u rijetke koje se mogu podičiti uspjelom rodoljubivom pjesmom, “ali isto tako smatram da svaka dobra knjiga na određen način mora biti angažovana.”

Posve nova lica u publici i nova čitalačka energija obojili su sinoćnje veče u Njegoševoj ulici, koje je i konceptom i atmosferom razbilo stereotipiju predstavljanja knjiga.