Foto: privatna arhiva

Lijepo nam je rečeno, da ne bude poslije, nijesmo znali, “ne opravdava se kršenje Ustava, ali imalo bi smisla, ako se radi za viši cilj”, pa se pitam da li se ovo može prevesti u “cilj opravdava sredstvo” što za sobom vuče mnogo toga … Ciljeve su nam saopštili, a da li smo mi shvatili, do nas je! Ko misli svojom glavom, lako mu je razumijeti, kome glava služi samo za šišanje, evo da mu  pojasnimo. Svjestan sam da većina čita samo naslove i da na osnovu njih izvlači zaključke sta je u ostatku naređanih slova, i na žalost, manjina uđe u suštinu i pročita cijeli tekst pa otkrije poslanu poruku. Zbog toga ovaj tekst nema naslova, pa možda to bude motivacija da ga više njih pročita.

Da se vratimo “višem cilju”! Dok se njihovi “viši ciljevi” jedan po jedan ostvaruju, za one koji nijesu svjesni ozbiljnosti situacije, ajde da se podsjetimo obećanog.  

Znači, priprema nam se popis, koji je naravno planiran da se izvede kao još jedna “bitka za Nikšić” sa svim atributima pojačanog pritiska na stanovnike Crne Gore koji treba da iskažu svoje mišljenje o nekolike bitne stavke sa popisnog lista: nacionalnost, jezik i vjeroispovjest. Ovim postupkom treba da se da osnov jednoj etničkoj skupini da može da teroriše ostale, i da im nameće svoja pravila. O popisu sam već pisao, pa da se ne ponavljam. Sve je jasno, ko hoće da razumije.

Slijedi nam rušenje Njegoševog mauzoleja, kako bi, kako oni kažu, ispunili zavjet, i vratili na njegovo mjesto kapelicu “Ace palikuće” jer je to njima značajnije. Ono jeste, Aca nas je zadužio, kao malo ko, pa je red da mu se odužimo. A i mauzolej je nekako previše crnogorski, a i hrvat ga je projektovao, mnogo je smetnji na jednom mjestu.

Već je počela realizacija uspostavljanja vjerskih škola, pa se polako, od nekada sekularne države pretvaramo u Evropski Afganistan, na što zajednica cuti. Sad bi neko rekao da nam đeca iz jedne stare Podgoričke škole već tri godine nemaju zgradu u kojoj bi trebalo izvoditi nastavu, već ih sele u susjedne, a pare se daju za vjersku školu koja ne ispinjava uslove, ali kao da je to važno!? A zamislite, ovi iz vjerske škole nemaju ništa, ni zgradu, ni program, ali zato imaju licencu! Od nečega su morali početi, pa im je nekadašnja ministarka na čestitku donijela licencu, a to što nemaju uslova, kao da je bitno.

Naredni korak je uvođenje vjeronauke, kao obaveznog predmeta u sve razrede, kako bi se na vrijeme mladi naraštaji edukovali o “nebeskim vrijednostima” dok im škole iz prethodnog pasusa dođu kao specijalizacija. Savremeni trendovi u nauci, tehnologiji i prosperitetu se najbolje kroz vjeronauku prezentiraju, to nam je svima jasno, još od srednjeg vijeka. Da ne ulazim u sam naziv predmeta, vjera/nauka, dva termina koja se međusobno potiru, ali kao da je sad to bitno. Važno je mantijaše uvesti u škole, naučiti đecu da im ljube ruku, i tako redom…

Slijedi li nam u narednom periodu, kako je već počelo sa Danilom Marunovićem, oštrenje noža za svakog ko ne želi da se pokori njihovim dogmama? Vidim da je na ovaj, bekrupulozni napad javnost “burno” reagovala, nego ne stigoh da pročitam sve reakcije dežurnih zaštitnika ljudskih prava, NVO-a, ne znam jesam li pomenuo nadležne državne organe, ako jesam onda ništa, “nezavisne medije” i ostalu mnogobroju rodbinu…. Srećom “Danila Marunovića” ima i imaće pa im i pored neprimjerenih istupa ne polazi za rukom da ućutkaju one što misle svojom glavom. Slično je i sa BIRN-ovim spiskom “desničara” koje su pokušali etiketirati kao negativan dio javnosti koji se igrom slučaja zalaže za crnogorske interese, ali na njihovu žalost, znamo “domaću kuhinju” koja im je pokušala “skuvati čorbu”. Ovakva igra je previše amaterska, plitka i naivna da bi u nju neko povjerovao, što pokazuje nedoraslost stranih plaćenika, za poslove koje im naši “prijatelji” povjeravaju.

Pretpostavljam da nadležni podrazumijevaju kao “viši cilj” i učlanjenje u “Otvoreni Balkan” jer oni bolje od svih nas zanju. Nema veze što se to kosi sa davno definisanim ciljevima nekada evropski orijenitisane države, i što smo nekada bili blizu ispunjenja uslova za ulazak u EU. Opet je, ovog puta jedan drugi Aca, umješao prste i pokušava da nas instalira đe njemu odgovara. To će vlada na elektronskoj sjednici donijeti odluku, kao mnogo puta do sad, za mnogo važnih tema da nas ne zamaraju.

Čule su se ideje da se preispita članstvo u NATO pa nam kako stvari stoje, slijedi i izlazak iz najvećeg vojnog saveza. Nema veze što smo se prihvatili brojnih obaveza, nema veze što kao već stalna članica imamo brojne benificije, nema veze što je na toj strani većina normalnog, naprednog  i savremenog svijeta, nema veze što imamo brojne šanse za ulaganja i investicije, koje ne koristimo, ali oni za to nijesu krivi, važno je da to ne odgovara onom sa istoka, pa da mu nekako udovoljimo. Sa njim je napredni i savremeni svijet, Sjeverna Koreja, Eritreja, …. On se pokazao kao dobar prijatelj i komšija, (pitajte Ukrajince) samo što tu ljubav iskazuje na specifičan način.

Kada se sve ovo polako realizuje, doći će na red i državni status, koji će se radi ”višeg cilja” promijeniti, jer nam je to naredni i završni korak u rušenju države. Zar nije lijepo biti, kao što su nam već bili isplanirali, 27. izborna jedinica susjedne nam države? Ako bi se desilo da ostane neki svjesni crnogorac, onda bi imao mogućnost, i to su nam već preporučili, da formira nacionalni savjet, (malo li je) pa kao svaka manjina, preko njega da traži prava.

Sve nam je rečeno i najavljno. Ko zna da čita i da misli, zna šta mu je činiti. Ostali miševi, u rupu! I da ne zaboravim, ovim što se ne oglašavaju, jedan savjet: ni sličajno ne iznosite svoje mišljenje, pa ni pred sobom, da vas neko ne čuje, ne izlazite na proteste, ne iskazujte nezadovoljsvo ukupnom situacijom, ćutite na tuđu (i na svoju koju trenutno ne vidite) nevolju, ali budite sigurni da će doći red i na vas, ali tada će vam biti kasno.